De zomer komt er weer aan en dat betekent warme, zwoele nachten. Overdag geniet je van de hoge temperaturen, maar 's nachts kan het ervoor zorgen dat je slechter slaapt. Hoe voorkom je dat je badend in het zweet wakker wordt? Het kiezen van het juiste materiaal voor je dekbedovertrek maakt een wereld van verschil. We lichten enkele summer proof materialen uit zodat jij straks heerlijk kunt slapen.
Katoen is niet voor niets een van de populairste keuzes voor dekbedovertrekken. De stof is ademend, vochtabsorberend en voelt zacht aan op de huid. Dat maakt het een uitstekende keuze voor je zomerdekbed: doordat katoen vocht van je lichaam afvoert, zul je minder snel bezweet wakker worden.
Niet alle soorten katoen zijn echter even geschikt voor warme nachten. Zo heeft perkal katoen een strak geweven structuur waardoor het koel en knisperend aanvoelt. Terwijl een satijn katoen dekbedovertrek een gladdere en zachtere afwerking heeft die een luxe gevoel geeft, maar ook iets warmer aanvoelt.
Zijden is een wat duurder materiaal, maar dit zie je meteen terug in de elegante uitstraling. De soepele en zachte stof heeft een prachtige glanzende afwerking. Dankzij de ademende eigenschappen slaap je heerlijk koel onder een dekbedovertrek van zijde tijdens de zomer.
Een ander voordeel van zijden is de antibacteriële werking. Voor mensen die snel last hebben van allergieën, bijvoorbeeld voor huisstofmijt, is dit een groot pluspunt. Ook is het door de zachte textuur goed voor je huid en haar: win-win dus!
Wil je voor een duurzaam materiaal gaan? Dan is bamboe een goede keuze voor de zomer. Naast dat het milieuvriendelijke materiaal biologisch afbreekbaar is, is het ook ontzettend ademend. Bamboevezels zijn van nature zacht en hebben geweldige vochtregulerende eigenschappen, waardoor je koel en droog blijft tijdens warme nachten. Net als zijde heeft ook bamboe een antibacteriële werking.
Tencel is een veelzijdig en ecologisch materiaal dat steeds populairder wordt in de textielindustrie. Gemaakt van houtpulp, biedt tencel niet alleen comfort maar ook duurzaamheid. Het ventileert uitstekend, wat zorgt voor een koele slaapervaring tijdens de warme zomermaanden. Naast het reguleren van de temperatuur is tencel vochtabsorberend en sneldrogend, waardoor je ’s morgens wakker wordt in een fris en droog bed.
Tencel is nog een stapje duurzamer dan bamboe. Het hout komt van snelgroeiende bomen, wat minder grond en water vereist. Bovendien worden er minder chemicaliën gebruikt in het productieproces, omdat het aan strengere milieueisen moet voldoen.
Synthetische materialen zoals polyester en fleece zijn minder geschikt voor de zomer. Hoewel ze in de winter warmte vasthouden, kan dit in de zomer leiden tot oververhitting en flink zweten. Synthetische vezels hebben vaak een beperkte vochtabsorptie, waardoor ze minder goed ventileren.
Welk soort materiaal voor jou de beste keuze is, hangt ook voor een groot deel af van je persoonlijke voorkeur. De bovengenoemde materialen zijn heerlijk luchtig en kunnen bijdragen aan een betere nacht slaap tijdens de warme zomermaanden.
Liefs, Vera
Beeld: Shutterstock