Gaslighting komt vaak voor in relaties. Het is een vorm van manipulatief gedrag waarbij één persoon systematisch de realiteit van een ander ondermijnt. Hoe weet je dat er gaslighting afspeelt binnen jouw relatie?
Gaslighting is een vorm van manipulatief gedrag waarbij één persoon systematisch de realiteit van een ander ondermijnt. Dit gebeurt door twijfel te zaaien over diens herinneringen, percepties, gevoelens en zelfs gezond verstand. De term is afgeleid van het toneelstuk en de film "Gaslight", waarin de hoofdpersoon opzettelijk kleine veranderingen in de omgeving aanbrengt om zijn vrouw te laten denken dat ze gek wordt. Gaslighting gebeurt vaak subtiel en geleidelijk, waardoor het slachtoffer verwarring, zelftwijfel en isolatie kan ervaren.
Gaslighting kan moeilijk te herkennen zijn omdat het langzaam en subtiel gebeurt. Hier zijn enkele kenmerken die kunnen duiden op gaslighting binnen een relatie:
De gaslighter ontkent of verandert gebeurtenissen om het slachtoffer te laten geloven dat zijn of haar herinneringen onjuist zijn.
Hij of zij minimaliseert de gevoelens of zorgen van het slachtoffer, waardoor deze zich overdreven gevoelig of irrationeel voelt.
De gaslighter stelt voortdurend de waarnemingen en meningen van het slachtoffer in twijfel, bijvoorbeeld door te zeggen: "Je herinnert je het verkeerd" of "Je hebt het altijd verkeerd begrepen."
Degene ontkent of bagatelliseert zijn eigen gedragingen, zelfs als er bewijs of getuigenissen zijn van het tegendeel.
De gaslighter geeft het slachtoffer vaak de schuld van problemen in de relatie of zelfs van de gaslighting zelf, door te zeggen dat het slachtoffer te gevoelig is of dat het aan zijn of haar eigen perceptie ligt.
Hij of zij zal proberen om het slachtoffer te isoleren van vrienden, familie of andere ondersteunende netwerken, waardoor het slachtoffer afhankelijker wordt van de gaslighter.
De gaslighter probeert mogelijk conflicten te vermijden door te doen alsof alles goed gaat, zelfs als er duidelijke problemen zijn in de relatie.
De gaslighter zal schuldgevoelens opwekken, om het slachtoffer onder controle te houden.
Liefs, Vera
Beeld: Shutterstock