Nadat er heel wat commotie is ontstaan over drie kledingstukken gemaakt van angorawol die in de nieuwe collectie van SuperTrash zaten, heeft eigenaresse Olcay Gulsen een verklaring afgelegd en de items uit de winkels gehaald.
Afgelopen week hebben we heel wat updates geplaatst over modelabel SuperTrash dat kledingstukken gemaakt van angorawol zou gaan verkopen, terwijl het merk had belooft te stoppen met de verkoop van deze op een vreselijke manier verkregen wolsoort.
De fabrikant van SuperTrash kwam met een reactie dat de angorawol op een diervriendelijke manier verkregen was, waarop dierenrechtenorganisatie PETA Nederland aan ons liet weten dat dit onmogelijk is: "Het maakt niet uit of konijnen zijn geplukt of geschoren, als in het label 'angora' staat, betekent dit dat konijnen hebben geleden. Er is simpelweg geen verantwoorde manier om angora te verkrijgen (...).
Hierop ontvingen wij de volgende persoonlijke verklaring van Olcay Gulsen, de eigenaresse van SuperTrash: "Ik ben een zakenvrouw maar bovenal een mens. Ik streef er altijd naar te ondernemen zonder daarbij mens, dier en natuur onnodig te schaden.
Mijn keuze om 3 angora artikelen aan te bieden heb ik genomen nadat onze fabrikant mij verzekerde, middels een certificaat, dat onze angora producten geproduceerd worden zonder onnodig dierenleed. Omdat het kleine aantallen betreft en geen massaproductie, kon onze producent een diervriendelijk productproces garanderen. Naast deze garantie heb ik, om geen onnodig risico te nemen, ook de SGS ingeschakeld, de grootste onafhankelijke inspectie-organisatie ter wereld, om controle uit te voeren tijdens dit productie proces. Zij hebben mij bevestigd dat zowel het productieproces als de omstandigheden in de fabriek in lijn zijn met de gemaakte afspraken en regelgeving. De rapporten en het certificaat zijn vrij om door een ieder gelezen te worden en kunnen opgevraagd worden via ons hoofdkantoor in Amsterdam.
Ik heb deze beslissing weloverwogen genomen. Maar ik begrijp ook dat onze samenleving kritischer dan ooit is naar het product dat zij aanschaffen en de productiewijze hiervan.
Ik ben enorm onder de indruk van de reacties die ik heb gekregen de afgelopen dagen en heb daarom besloten de drie betreffende producten per direct uit het assortiment te halen. Daarnaast garandeert SuperTrash dat er naast geen bont ook nooit meer angora zal worden gebruikt in de collecties, ook niet in kleinere productie omgevingen waar de regelgeving omtrent dier en veiligheid door inspectie organisaties wordt goedgekeurd".
Liefs, Laurien