De ananas is een tropische zoete vrucht die iedereen wel eens gegeten heeft. In dit artikel lees je waarom je – als je niet veel ananas eet – meer van deze gele vrucht zou moeten snoepen.
Deze mooie fruitsoort beschermt tegen een verkoudheidje. De voedingsstoffen vitamine C en bromelaïne zijn beide te vinden in ananas. Deze helpen een verkoudheid te voorkomen.
De ananas is rijk aan antioxidanten en kan de vruchtbaarheid bij man en vrouw bevorderen. "Hoe zit dat dan?" horen we je denken. Nou het komt doordat de antioxidanten die in de ananas zitten tegen vrije radicalen vechten. De volgende antioxidanten zijn te vinden in dit zoete goedje: vitamine C, koper, zink, foliumzuur en bètacaroteen. Ander eten dat rijk is aan antioxidanten: o.a. gember, blauwe bessen, groene thee, kiwi, mango, banaan en tomaat. Hier vind je een lijst met voedingsmiddelen die antioxidanten bevatten.
Heb jij wel eens gehoord van mangaan? Dit is een mineraal dat essentieel is voor het lichaam; het zorgt ervoor dat de botten en bindweefsel versterken. Een portie ananas van 84 gram bevat 26% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid mangaan.
Wist je dat een grote hoeveelheid vitamine C helpt tegen de weerstand? En dat vitamine B een positief effect heeft op de energie en stofwisseling? Naast vitamines, mangaan en antioxidanten, bevat de ananas ook een enzym genaamd bromelaïne. Bromelaïne schijnt ontstekingsremmend te werken; het helpt je immuunsysteem en stilt ook deels pijn.
Ananas bevat het stofje thiamine (vitamine B1). Dit zorgt voor het verbranden van koolhydraten en geeft ons energie. Handig tijdens afvallen dus! Dit stofje zit trouwens ook in walnoten, zonnebloempitten en hennepzaad. In ananas zitten ook veel vezels; dit zorgt ervoor dat je lang een vol gevoel houdt. Zo grijp je minder snel naar het snoep. Naast vitamines bevat de ananas ook het mineraal mangaan. Mangaan heeft invloed op je stofwisseling en is onmisbaar als je gezond wilt afvallen.
Soms heb je zo’n trek in iets zoets. Probeer dan niet naar snoep te grijpen, maar neem een bakje ananas. Dit fruitsoort veroorzaakt namelijk geen suikerdip! Dit komt doordat het stofje pectine in de vezels van de ananas ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Daarom is deze tropische gele vrucht perfect voor personen met diabetes.
Ben je een vegetariër? Eet dan meer ananas. Als je deze heerlijke fruitsoort aan je voeding toevoegt, dan krijg je veel ijzer binnen. Waar andere mensen ijzer uit vlees halen, kun jij dit deels uit de ananas halen. Als je genoeg ijzer binnenkrijgt is de kans kleiner dat je bloedarmoede krijgt.
Teveel gegeten? Last van een opgeblazen gevoel? Het eten van een stuk ananas als toetje vermindert gasvorming, een opgeblazen buik en verstopping. Weg met die toetjes vol suiker, eet een ananasschijf!
Het eten van ananas kan ervoor zorgen dat de afvalstoffen makkelijker door je darm vervoerd kunnen worden. Hierdoor vermindert dit fruitsoort problemen zoals darmklachten.
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen bevat de ananas het stofje bromelaïne en dat werkt goed tegen ontstekingen. Ook helpt het de blessures sneller te genezen. Te hard gesport en een blessure opgelopen? Zet een ananas in je winkelwagentje ;).
Blikananas is natuurlijk verboden, tenzij je niet gezond wil doen. Een blik ananas is niet vers en kent daardoor slechts een ieniemienie beetje van de gezonde stoffen die een verse ananas rijk is. Daarnaast kent blikananas erg veel suiker.
Bron: agf, artikelen.net Beeld: Shutterstock
Liefs, Bianca