
We zijn het er allemaal over eens: solliciteren is geen pretje. Als je de baan krijgt; pop je de champagne open, maar anders is het gewoon een grote terleurstelling. In sommige sectoren liggen de banen niet voor het oprapen, maar er komt snel verandering in. In 2017 stijgen het aantal vacatures sneller dan verwacht en dat is alleen maar goed nieuws! Toch willen we je helpen om sneller aan een baan te komen.
Waarom zijn de afwijzingsbrieven altijd zo vraag? Waarom neem je mij niet als mijn kwaliteiten zo uitmuntend zijn? Allemaal vragen die door je hoofd vliegen als je een telefoontje of mailtje krijgt met: "Helaas hebben wij voor een andere kandidaat gekozen." Het is ook oneerlijk dat werkgevers geen feedback geven aan afgewezen kandidaten. Werkgevers voelen zich niet heel comfortabel met het leveren van kritiek en dat is te merken. Hierbij zes redenen waarom werkgevers je niet aannemen.
6 redenen waarom je die baan niet kreeg
1. Het klikt niet. Op de werkvloer moet er wel een klik zijn en je kan er helemaal niks aan doen als de klik er niet is. Sommige werkgevers willen iemand die alles doet wat hij of zij zegt, terwijl andere werkgevers juist willen dat ze helemaal niks hoeven te zeggen. Maar dat moet ook bij jouw als persoon passen. Misschien vind je het juist fijn als iemand je opdrachten geeft of vind je zelfstandigheid heel belangrijk.
2. Je hebt te veel kwaliteiten. En dat is goed, maar voor deze functie ga jij je alleen maar vervelen. De werkgever zoekt vaak iemand voor de langere termijn en niet dat je binnen een paar maanden weer opstapt.
3. Je hebt niet de moeite genomen om het bedrijf en de persoon in kwestie even te Googlen. Je moet diegene met wie je het sollicitatiegesprek altijd even Googlen zodat je weet wat je kan verwachten. Je wil ook helemaal op de hoogte zijn wat het bedrijf voor werk doet en hoe een dag eruit ziet. Op deze manier kan je uit al die sollicitanten springen en willen ze jouw aannemen.
4. Je bent nerveus en niet op een goede manier. Zenuwen zijn begrijpelijk en helemaal prima, maar als je zo zenuwachtig bent dat je de belangrijkste gespreksonderwerpen mist of je geeft hele vreemde, korte antwoorden werken de zenuwen je tegen. Iemand aannemen is tijdrovend, uitdagend en vervelend. Ze willen alleen maar dat jij degene bent wie ze zoeken. Dus vergeet niet: de werkgever staat aan jouw kant.
5. Je stelt geen goede vragen aan het einde van het gesprek. Vragen als: "Waarom zou ik hier willen werken?" zijn helaas geen vragen waardoor je aangenomen wordt. Vraag hen wat ze vinden van de concurrenten en wat ze willen verbeteren aan het werk wat ze nu doen.
6. Je hebt een houding dat je geen ondergeschikte taken wil uitvoeren. Niemand geniet er van om ondergeschikte taken uit te voeren, maar iedereen moet ze een keer doen. Als je niet bereidt bent om dat soort taken te doen, dan zullen er heel wat mensen zijn die deze baan met beide handen aangrijpen.
Beeld: Giphy.com
Beginbeeld: Shutterstock
Je moet ingelogd zijn om een comment achter te laten.
Inloggen OF