Het is allemaal wel heel leuk een aardig dat gezonde eten, totdat je het totaalbedrag op het bonnetje van je boodschappen ziet. Al die verse groenten en fruit, biologische producten en superfoods zijn een behoorlijke een aanslag op je portemonnee. Maar wil jij nou toch graag je gezonde levensstijl vol blijven houden? Dan hebben wij wat tips voor je verzameld die helpen je dit zo goedkoop mogelijk te doen.
Tegenwoordig zijn we er bijna allemaal wel mee bezig: een zo gezond mogelijke levensstijl te leven. Zelf vind ik het ook erg belangrijk om gezond te eten en genoeg voedingsstoffen en vitamines binnen te krijgen. Ben jij hier net zoals ik ook erg mee bezig? Dan is het je waarschijnlijk ook al opgevallen dat zo'n gezonde levensstijl niet bepaald goedkoop is. Om deze reden ben ik dan ook op zoek gegaan naar wat handige tips om je te helpen gezond eten toch wat goedkoper te maken, ik kan ze in ieder geval goed gebruiken.
1. Plan. Door je maaltijden alvast voor de hele week in te plannen, kan je niet alleen in één keer al je boodschappen halen maar ook met maaltijden op elkaar inspelen. Zo kan je bijvoorbeeld alles wat over is van het avondeten van gisteren gebruiken als lunch voor vandaag. Daarnaast kan je ook met dezelfde ingrediënten een ander gerecht maken. Een zak spinazie krijg je bijvoorbeeld nooit in je eentje of met z'n tweeën op, een goede oplossing hiervoor is dan om de dag (of twee dagen) erna weer iets met spinazie te eten.
2. Kook eten voor de hele week. Door op zondag alvast je vlees, groenten, rijst of pasta klaar te maken, scheelt je dit niet alleen veel tijd doordeweeks maar voorkom je ook dat je voor een wat ongezondere en makkelijke maaltijd kiest. Een pizza bestellen terwijl je wel alle ingrediënten voor een gezonde maaltijd in huis hebt, is toch zonde.
3. Houd je gerechten simpel. Ga niet moeilijk doen met allerlei fancy recepten, hier zitten vaak erg veel ingrediënten in waardoor je maaltijd al een stuk duurder en moeilijker te maken wordt. Gerechten met minder ingrediënten zijn net zo lekker en besparen je een stuk meer tijd én geld.
4. Ga naar de markt. Koop je groenten en fruit eens bij een lokale markt in plaats van in de supermarkt. Je zult zien dat je hierdoor al heel wat geld bespaard.
5. Gooi restjes niet weg. Heb jij iedere keer na het avondeten nog best wel wat over? Gooi het niet weg maar bewaar het. Misschien is het wel genoeg voor je lunch van morgen en anders kan je het altijd nog invriezen en aan het eind van de week met al je restjes een compleet nieuwe maaltijd maken.
6. Aanbiedingen. Koop wat in de aanbieding is. Is deze week de bloemkool in de aanbieding? Probeer dan zoveel mogelijk gerechten te bedenken met bloemkool om wat geld te besparen. Houd bijvoorbeeld iedere week de bonus pagina van de Albert Heijn goed in de gaten.
7. Bevroren groenten en fruit. Een goed alternatief op verse groenten en fruit zijn de diepvries varianten ervan. Deze zijn vaak net zo gezond en wat goedkoper.
8. Vries het in. Heb je restjes over, maaltijden van te voren gemaakt of een heel bananenbrood gebakken? Dan kan je deze het beste invriezen. Zo behouden ze namelijk gewoon hun kwaliteit, voedingsstoffen en vitamines en kan je er een langere tijd mee doen. Wanneer je je bananenbrood niet zou invriezen, is de kans groot dat hij na een paar dagen al niet meer goed is. Eten weggooien is toch wel erg zonde en al helemaal zonde van het geld.
9. Let op de houdbaarheid. Let in de supermarkt goed op de houdbaarheid van de producten die je pakt. De producten die het langst houdbaar zijn, vind je meestal achteraan in het schap. Later thuis erachter komen dat je amandelmelk eigenlijk helemaal niet meer zo lang goed is, is iets waar je portemonnee niet erg vrolijk van wordt.
Beeld: Tumblr
Liefs, Maud