Gooi die flessen zonnebrand van vorig jaar maar in de prullenbak, want die doen helaas niet zoveel meer voor je huid. Althans, de beschermingsfactor gaat sneller achteruit als een fles eenmaal open is, wat dus betekent dat je sneller nog een keer moet smeren. Deze en nog 5 andere zonnebrandfeitjes lees je hieronder.
Dat zonnebrandcrème je huid beschermt tegen verbranding, dat weten we nu wel. Toch doet het veel meer voor je dan je misschien denkt en daarom is het zo belangrijk om altijd te smeren met een goede zonnebrandcrème met een factor die past bij jouw huid, zelfs als het bewolkt is en zelfs als je nooit verbrandt. Lees de volgende zonnebrandfeitjes maar eens.
1. Ook smeren als je nooit verbrandt. De sun protection factor (SPF) geeft aan hoe lang je beschermd bent tegen de schadelijke uv-stralen van de zon, dus met factor 50 kan je in theorie langer beschermd in de zon zitten dan met factor 6. Daar hoort wel een 'maar' bij, want dit hangt ook weer af van je huidtype (bijvoorbeeld heel licht of juist donker), de hoeveelheid zonnebrandcrème (dun of een lekkere witte laag) die je opsmeert en wat je doet die dag (chillen in de zon of een gezonde wandeling). Bepaal dus voor jezelf wat de juiste SPF is voor jouw huid en smeer altijd, ook al verbrand je nooit. De zon zorgt er namelijk ook voor dat je huid sneller gaat rimpelen, dat je huid sneller veroudert en uiteindelijk kan onbeschermd zonnen leiden tot huidkanker.
2. Van verbranden word je niet mooi bruin. Je huid laten verbranden, omdat je daarna snel bruin wordt is echt een no go. Ten eerste omdat je huid gewoon beschadigt als het verbrandt is, ten tweede omdat je bruine kleurtje een stuk korter blijft zitten, want je gaat vervellen en ten derde omdat je heel veel risico hebt op huidkanker als je (vooral als je nog jong bent) vaak verbrandt.
3. Je wordt ook bruin met factor 50. Het duurt wat langer voordat je bruin wordt als je met een hogere factor smeert, maar het voordeel is wel dat je bruine kleurtje ook een stuk langer blijft zitten en je gaat niet vervellen.
4. Een dikkere laag zonnebrandcrème werkt beter dan een dunne. Helaas maar waar, een witte laag op je huid beschermt beter dan een dunne uitgesmeerde laag.
5. Ook in de schaduw of met bewolking moet je smeren. Yep, want die schadelijke uv-stralen komen gewoon door de wolken heen en onder je parasol worden ze van alle kanten weerkaatst.
Zorg ervoor dat je altijd een tubetje zonnebrandcrème in je tas hebt zitten, dan ben je overal beschermd tegen de zon. En ben je toch verbrandt? Smeer dan met een verkoelende after sun.
Bron: Telegraaf
Beginbeeld: Pinterest
Liefs, Laurien