
Word je bang bij het zien van mensenmassa's? Kan je niet eens normaal shoppen in de Kalverstraat of een college volgen? Alleen zijn? Boodschappen doen? Vliegen? Je angst is zo groot dat je in paniek raakt en dat uit zich dan weer in een pa niekaanval. Dat is natuurlijk enorm irritant, want het gebeurt vaak op openbare plekken. Voor de paniekaanval maakt je lichaam een stresshormoon aan. Je lichaam bereidt zich voor om snel te reageren op een gevaar. Wil jij weten wat je het beste in deze situatie kan doen? Lees dan even verder.
Hoe weet je of je last hebt een normale hoeveelheid angst of van een angststoornis? Er zijn veel verschillende soorten, zoals paniekstoornis, sociale fobieën en angststoornissen. Een paniekaanval kan je herkennen aan zweten, trillen, licht in je hoofd, je hebt moeite met ademhalen en hartkloppingen. Als jij hier last van hebt, volg dan deze tips hieronder op.
tips om beter om te gaan met paniekaanvallen
1. Schrijf op wat je bang maakt. Wanneer je opschrijft waar je precies bang voor bent is het makkelijker om je angst te achterhalen en er wat aan te doen. Schrijf op wat je zo bang maakte toen je die activiteit aan het doen was en wat je voelde.
2. Praat met anderen over je angst. Dat lucht vaak op en je voelt de stress langzaam van je afglijden. Je hebt even afleiding en je bent meer gefocust op je gesprekspartner dan je angst.
3. Bedenk altijd dat het nog vele malen slechter kan. Er zijn altijd nog ergere dingen die in dezelfde situatie hadden kunnen gebeuren. Wanneer je bijvoorbeeld een presentatie hebt gegeven die dag, bedenk dan dat je misschien had kunnen vallen of dat je gelijk een onvoldoende had kunnen krijgen.
4. Zoek juist de dingen op die je bang maken. Je wordt juist sterker door de eerste te zijn die gaat presenteren. Bedenkt dat de paniekaanval ook maar van korte duur is.
5. Omarm je angst. Accepteer en erken je angst. Ren niet voor je angst weg, maar ren er juist naartoe. Denk niet 'Ik ben bang', maar laat de angst maar komen.
6. Gedachten kan je sturen. Realiseer je, ook weer heel bewust en in hier en nu, dat de angst die je voelt naar alle waarschijnlijkheid op dit moment niet reëel is. Adem rustig en bewust in en uit en probeer te ademen via de techniek van de ademhaling.
7. Zorg dat je fit bent. Een gezonde levensstijl is belangrijk. Gezond eten en voldoende slaap dragen bij aan een betere conditie, zowel lichamelijk als geestelijk.
8. Maak een spiekbriefje. Maak een lijstje met allemaal gedachten waar jij blij van wordt. Bekijk dit lijstje als jij je paniekerig en angstig voelt. Neem dit altijd mee, waar je ook naartoe gaat.
Mocht bovenstaande tips niet helpen, dan is het een goed idee om een keer bij de dokter langs te gaan. Een dokter kan door het uitvoeren van de juiste diagnose, concluderen of die angst symptomen zich bemoeien met het dagelijks bemoeien van de patiënt. Dus als jij je afvraagt of de angst die jij voelt normaal is, moet je zeker een afspraak bij de dokter maken.
Beginbeeld: Shutterstock
Beelden: Giphy
Je moet ingelogd zijn om een comment achter te laten.
Inloggen OF