Home / Lifestyle / Food /
Beauty Food: Gezonde cupcakes

Beauty Food: Gezonde cupcakes

Piti - 19-05-2014
Beauty Food: Gezonde cupcakes

Cupcakes, een grote favoriet onder de Fashionlab redactieleden. Hoe kleuriger en zoeter, hoe beter. Maar denkend aan de zomer en een mooie bikinibody, zijn cupcakes misschien toch niet zo'n goed idee. Gelukkig kun je ook healthy cupcakes maken, met fruit, havermout en zelfs zoete aardappel!

Cupcakes, ze zijn er in allerlei soorten kleuren en smaken. Ik houd ervan. Maar met het bikiniseizoen in mijn achterhoofd, is het toch verstandiger om deze lekkernij aan me voorbij te laten gaan. Of toch niet? Door caloriebommetjes zoals suiker, toppings en andere extra toevoegingen weg te laten, en voor gezondere vervangers te kiezen, kun je best af en toe een heerlijke cupcake eten. Wat dacht je van healthy chocolade, blueberry of havermout/bananen cupcakes? Yes, please!

Waar het eigenlijk om draait, zoals ik al eerder noemde, zijn de wat ongezonde ingrediënten zoals gewone bloem, suikers en zoete toppings. Deze kunnen vervangen worden door boekweitmeel, biologische honing en een yummy topping van citroen botercrème.

Materialen

  • Cupcake vorm
  • Cupcake papiertjes
  • Satéprikkers om te checken of de cupcakes gaar zijn

Lemon topping cupcakes

Ingrediënten voor 12 cupcakes

  • 250 gram boekweitmeel
  • 250 gram boter
  • 250 gram honing
  • Vier eieren
  • Een eetlepel wijnsteenzuur (bakpoeder)
  • Een eetlepel fijne havervlokken

Ingrediënten Citroen botercrème

  • 45 gram boter
  • Twee theelepels agavesiroop
  • Twee eetlepels citroensap
  • 15 ml. sojamelk
  • Geraspte citroenschil


How to

Verwarm de oven voor op 190 graden. Meng de boter met de honing. Voeg vervolgens de eieren en een deel van het gezeefde boekweitmeel toe en mix het goed door. Voeg de rest van het boekweitmeel toe en mix het nogmaals totdat er een glad beslag ontstaat. Doe de mix in de cupcakevormpjes en sprenkel de havermout er overheen. Bak de cupcakes in ongeveer 30 minuten klaar in de oven. Kijk na 20 minuten even hoe het eruit ziet (zonder de deur te openen).

Citroen botercrème

Ondertussen kun je beginnen met het maken van de botercrème. Klop de boter totdat deze luchtig is en roer dan de helft van de agavesiroop erdoor. Roer er vervolgens afwisselend het citroensap, de sojamelk en de rest van de agavesiroop door. Verspreid de botercrème met behulp van een spuitzak of mes over de cupcakes. Wacht wel totdat ze afgekoeld zijn, anders smelt de boter. Versier de cupcakes met citroenschil, of ook lekker: met stukjes hazelnoot of amandel. Klaar zijn je healthy cupcakes. Je kunt zelfs een handje rozijnen of schil van een citroen toevoegen aan het beslag. Zo wordt je cupcake nóg gezonder.



Havermout/banaan cupcakes

Ingrediënten voor 10 stuks

  • Een banaan
  • Twee eieren
  • 125 ml. melk
  • Twee theelepels bakpoeder
  • 125 gram havermout
  • Handvol blauwe bessen
  • Een theelepel kaneel
  • Snuf zout
  • Scheutje zonnebloemolie


How to

Verwarm de oven voor op 170 graden. Mix de havermout met de banaan, het bakpoeder, de eieren en de melk zodat het een massa wordt. Mix het niet te lang. Voeg de kaneel toe, een snufje zout en een scheutje zonnebloemolie of neutrale olijfolie. Op het laatst doe je de blueberries erbij. Verdeel het beslag over de cupcakevormpjes en bak de cupcakes in ongeveer 35 minuten goudbruin gaar.

Chocolate fever

Ingrediënten voor 12 cupcakes

  • Anderhalf kopje gezeefde zelfrijzend bakmeel
  • Twee theelepels wijnsteenpoeder
  • Drie theelepels biologische cacaopoeder
  • Twee peren
  • Vier theelepels biologische honing
  • Twee eiwitten
  • 12 blokjes organische & biologische pure chocolade


How to

Verwarm de oven voor op 185 graden. Schil en snijd twee peren in grote stukken. Doe de peer en honing in de blender en mix het tot een gladde massa. Meng in een andere kom bloem, wijnsteenpoeder en cacaopoeder. Voeg aan dit mengsel de peer en eiwitten toe en mix het opnieuw. Schenk het beslag in 12 cupcakevormpjes en bak ze in 25 minuten klaar in de oven. Smelt dan de chocolade au bain marie (in een pannetje boven een pannetje met kokend water), en blijf de chocolade voortdurend roeren. Haal de cupcakes uit de oven en besmeer ze direct met het chocolademengsel en laat dit afkoelen tot de topping wat harder is.

TIP: doe er wat kokosschaafsel overheen en zet ze na het besmeren met de chocolade even in de koelkast!

Ben jij een echte choco addict en ga je voor Chocolate Fever cupcakes? Of kies je voor één van de andere smakelijke en gezonde cupcakes?

Beginbeeld: Shutterstock
Bron: Uitpaulineskeuken, Yoobefit, Livingthebliss
Beeld: Uitpaulineskeuken, Livingthebliss, Pinterest

Liefs, Piti

Like / deel dit artikel:

Nieuwste artikelen

Beauty / Health
placeholder image
5 x leuke sporten om in de zomer te doen
26-07-2024 | Vera | 33 views | 0 likes
Lifestyle / Trends
placeholder image
Budget topper: minimalistische serviesset van Acti...
24-07-2024 | Vera | 133 views | 0 likes
Lifestyle / Food