Het is 04.00 uur, je mascara zit half onder je ogen, je hakken liggen ergens onder een barkruk en ineens komt er maar één gedachte in je op: kapsalon. Of McDonald's. Misschien allebei. Het maakt niet uit dat je een paar uur eerder nog zwoor “ik eet niks meer vanavond”. Je brein staat volledig in snack modus. En eerlijk? We kennen dit allemaal. Maar hoe komt het dat die cravings na alcohol zo intens zijn en waarom voelt dat bakje friet met saus ineens als de beste beslissing van je leven?
Na een paar glazen prosecco of tequila raakt de balans in je hersenen een beetje in de war. Je bloedsuikerspiegel daalt en je lichaam denkt: alarmfase rood, ik heb energie nodig! Het hormoon leptine, dat normaal je honger remt, gaat omlaag en dat is geen goed nieuws. Tegelijkertijd stijgt ghreline, ook wel je ‘hongerhormoon'. Het gevolg: je voelt je plotseling uitgehongerd, ook al heb je uren daarvoor nog lekker sushi gegeten. En wat wil je brein dan? Snacks vol vet en zout die direct dopamine losmaken. Jep, die Happy Meal roept je naam.
Cocktails, mixdrankjes en rosé zitten vol suiker. Eerst krijg je daar een energy rush van (hallo dansvloer), maar zodra de alcohol en suiker worden afgebroken, keldert je bloedsuiker. En dat is het moment dat je lichaam schreeuwt om carbs. Pizza, friet of een Big Mac voelt dan niet zomaar lekker, het voelt als levensreddend. En eerlijk, een salade klinkt op zo'n moment net zo aantrekkelijk als huiswerk maken.
Het is geen toeval dat we bijna allemaal naar dezelfde snacks grijpen. McDonald's en shoarmazaken zijn vaak de enige plekken die midden in de nacht nog open zijn. Maar er speelt ook psychologie mee: deze gerechten zijn zwaar, zout en ultiem bevredigend. Friet met saus, vlees en gesmolten kaas prikkelen je smaakpapillen op precies de manier waar je brein op dat moment naar hunkert. Daarnaast is het ook een stukje cultuur. In Nederland is de kapsalon inmiddels hét symbool van de afterparty. In Londen pakken ze bijvoorbeeld een kebab, in New York een slice pizza, en wij? Wij eindigen met friet en knoflooksaus.
Late-night snacken na het uitgaan is meer dan eten. Het is een ritueel. Hoe vaak heb je niet met je vrienden in de snackbar of bij de McDrive de avond nog eens doorgenomen? Het voelt als een verlengstuk van het feestje. Je deelt patat mayo, je lacht om dronken uitspraken en je maakt nog een paar Insta stories met een kapsalonbox op schoot. Die snacks geven niet alleen energie, ze zorgen ook voor gezelligheid en herinneringen.
Zelfs in mode zie je deze traditie terug. Op TikTok gaat #hangoverchic viral: oversized hoodies, messy buns, sneakers en een zak McDonald's in je hand. Snackfood is niet alleen een craving, het is een esthetiek geworden. Het beeld van een Uber- it met kapsalon op schoot en een zonnebril tegen de ochtendlucht is bijna net zo iconic als je outfit van de avond zelf. Het hoort bij het verhaal, bij de vibe van jong zijn en feesten.
Helaas is het idee dat vet eten je kater vermindert vooral een mythe. Het geeft je wel een tijdelijk voldaan gevoel en wat extra energie, maar het versnelt je herstel niet. Te veel vet en zout kan je maag zelfs nog zwaarder maken. Wat wél werkt: genoeg water drinken tijdens en na het stappen, vooraf goed eten en de volgende dag kiezen voor lichte, voedzame maaltijden. Maar eerlijk: soms is die kapsalon precies wat je mentaal nodig hebt om een kater te overleven. En dat telt ook.
Je hoeft jezelf heus niet alles te ontzeggen, maar er zijn manieren om iets slimmer te snacken:
Zo kun je nog steeds genieten van je guilty pleasure, maar iets minder hard wakker worden met spijt.
Beeld: Shutterstock
Liefs, Vera