Home / Lifestyle / Food /
Beauty Food: Hennepzaad

Beauty Food: Hennepzaad

Piti - 28-04-2014
Beauty Food: Hennepzaad

Bij het lezen van de titel van dit Beauty Food artikel zul je waarschijnlijk de link leggen met cannabis, oftewel wiet. Don’t be afraid, hennepzaad is iets totaal anders. Hennepzaad is een legaal neefje van de ook wel bekende “cannabis” versie. Hennepzaad behoort tot de categorie superfoods, het is namelijk hartstikke gezond en ook nog eens yummie.

Even een stukje geschiedenis. Hennepzaad was een medicinaal zaad tot de 20e eeuw. Het is verboden geworden toen men in vele landen van de wereld de Opiumwet heeft ingevoerd waardoor hennep en cannabis van een veelgebruikt consumptieartikel en medicijn een drug werd. Hasjiesj, wietbladeren en hennepzaad waren voorheen altijd bij de apotheek verkrijgbaar, zelfs in de VS was dat zo tot 1937.

oh zo gezond

Okey, genoeg over cannabis, ik heb het hier natuurlijk over een superfood.  Hennep heeft, in tegenstelling tot marihuana, geen psychoactieve werking en kan dus kan veilig worden gebruikt. Je krijgt er enorm veel energie van, je immuunsysteem krijgt een boost, je huid blijft er fris en jong door en het herstel van wondjes gaat veel sneller. Ook werken deze zaadjes als een speer op je verteringssysteem doordat ze zoveel vezels bevatten. In hennepzaad zitten complete eiwitten, deze zijn opgebouwd uit veel verschillende aminozuren en dit is zeer zeldzaam bij plantaardige producten. Het bevat een ideale verhouding tussen de omega’s 3, 6 en 9 en daarom is het dus een belangrijk onderdeel van je dagelijkse voeding. Ook kan hennepzaad tot meel vermalen worden, deze meel is glutenvrij, wat interessant is voor de mensen met coeliakie. Eigenlijk zijn er dus geen redenen om deze nutty zaadjes niet door bijvoorbeeld je smoothie te strooien.

1001 mogelijkheden

Hennepzaad kun je verwerken in ontzettend veel gerechten. In yoghurt, kwark, cruesli/muesli (selfmade of course), smoothies (voor een lekkere bite met nootachtige smaak), salades. Je kunt er zelfs pesto (zie het receptje verderop in dit artikel) mee maken, of doe het door de pasta en risotto. Ook heerlijk: brood met hennepzaad.

Recepten

Ik heb 3 delicious recepten gekozen, allemaal makkelijk om te maken. Een heerlijke salade met pijnboompitten, hennepzaad, feta en avocado. Yum! Verder is pesto altijd een goed idee, vind ik. Met dit recept maak je een healthy pesto, heerlijk om op een broodje te smeren of doe het door een pasta. Uiteraard heb ik ook een smoothie recept voor je, makkelijk en heel voedzaam.

Salade met hennepzaad

  • Vier handen gemengde groene bladgroenten (bijvoorbeeld rucola en spinazie)
  • Twee handen gemengde verse kruiden, bijvoorbeeld koriander, basilium of peterselie
  • Een handje pijnboompitjes
  • Een handje hennepzaad
  • Twee handen kiemen
  • Een avocado, in reepjes
  • Twee tomaatjes, in blokjes
  • Half pakje feta kaas
  • Een citroen
  • Een flinke scheut extra vierge olijfolie
  • Peper en zout


Meng de bladgroenten met de kruiden en verdeel over twee borden. Rooster de pijnboompitjes even in een droge koekenpan totdat ze goudbruin zijn. Verdeel de pijnboompitjes, het hennepzaad, de kiemen, de avocado, de tomaatblokjes en de feta over de blaadjes. Meng in een kommetje de citroen met de olie en wat peper en zout en besprenkel de salade met deze eenvoudige dressing.

Hennepzaad pesto

  • Rode pesto met hennepzaad
  • 150 gram zongedroogde tomaten
  • 50 gram verse basilicum blaadjes
  • 60 gram gepelde hennepzaden (natuurwinkel)
  • 50 gram pijnboompitten
  • Een teen knoflook
  • Extra vierge olijfolie
  • Peper uit de molen
  • Mespuntje zeezout


Snijd de basilicum, zongedroogde tomaten en knoflook fijn en meng dit met een flinke scheut olijfolie. Doe alle ingrediënten in een blender, keukenmachine of vijzel en vermaal het tot een fijne massa. Voeg dan de hennepzaden, pijnboompitten, peper en het zeezout toe. Maal alles nog een keer fijn tot het een smeerbare massa is en voeg eventueel nog wat olijfolie toe.

Smoothie time

  • Vier eetlepels hennepzaad
  • 200 gram frambozen
  • 200 gram bramen of bosbessen (of allebei)
  • Een eetlepel kokosolie
  • Een theelepel groene Stevia of kokosbloesemsuiker
  • Twee kopjes amandelmelk of kokosmelk
  • Blaadjes munt


Mix de amandel- of kokosmelk met de hennepzaadjes in een blender. Dan voeg je de frambozen, bramen en/of bosbessen en groene Stevia of kokosbloesemsuiker toe. Blenden maar!


Waar te koop?

Biologische- en natuurwinkels. Of via webshops zoals: Gezondenotenkopen, Puur&Fit, Vitaminstore en De Tuinen.

Tip: koop wel de gepelde variant, dit is beter eetbaar, verteerbaar en smaakt beter.

Voeg jij voortaan ook wat van deze superfood toe aan je dagelijkse voeding?

Beginbeeld: Superfoodleven
Bron: Fitvoorbeginners, Mens-en-gezondheid, Eten-en-drinken, Superfoodleven, Ilovefashionnews, Chickslovefood
Beeld: Diamondtraining, Paulienvisscher, Superfoodsonline, Chickslovefood

Liefs, Piti

Like / deel dit artikel:

Nieuwste artikelen

Lifestyle / Reizen
placeholder image
5x budget herfstbestemmingen binnen Europa
03-10-2024 | Vera | 44 views | 0 likes
Lifestyle / Love & Life
placeholder image
Deze series en films komen in oktober 2024 op Netf...
01-10-2024 | Vera | 203 views | 0 likes
Fashion / Nieuws
placeholder image
Win: 5x Iconische HEMA sneakers
27-09-2024 | Vera | 77 views | 1 like