Home / Beauty / Health /
Woon jij in de fitste en sportiefste stad van Nederland? 

Woon jij in de fitste en sportiefste stad van Nederland? 

Bianca - 11-06-2019
Woon jij in de fitste en sportiefste stad van Nederland? 

De zomer komt eraan, dat betekent ook weer back in shape zijn voor een mooi strandfiguur. Als Nederlander mogen we niet klagen, we staan best bekend als een sportief volkje. Maar welke stad scoort het hoogst in het onderzoek naar de fitste stad van Nederland? Ben je benieuwd of jij in de sportiefste stad woont? Lees dan snel verder. 

Of we nou bij de voetbalvereniging actief zijn, yoga doen of hard aan het fitnessen zijn. Vele peilingen laten zien dat er relatief weinig overgewicht is in Nederland in vergelijking tot de rest van Europa. Hoewel een patatje oorlog, een portie bitterballen of een broodje kroket wel de gevaarlijke vet makertjes zijn waar we voor op moeten passen. Holidu, de zoekmachine voor vakantieverhuur heeft onderzocht wat de fitste steden van Nederland zijn. Ze hebben het aantal fastfood restaurants, sportgelegenheden en het percentage gezond gewicht met elkaar vergeleken. Onderstaande steden hebben alle factoren in huis om je binnen no time back in shape te krijgen voor het beste strandfiguur. Dus geen excuus meer als je in een van deze steden woont!

#1 Haarlem - Fit score: 7,45

Sportlocaties: 8,92 | Fastfood: 5,98 | Gezond gewicht: 8,57

Woon je in Haarlem? Dan zit het wel goed met dat fitte figuur. Dit is de fitste stad van Nederland. Er zijn enorm veel sportmogelijkheden. Een potje tennis, voetbal of een frisse duik in het zwembad, voor ieder wat wils in deze fitte stad. Ga je een dagje naar Haarlem? Dan is het leuk om een GPS speurtocht te doen of een historische fietstocht. Heb je al is Barre gedaan? Een combinatie van ballet, yoga en pilates. Dat kan je in Haarlem bijvoorbeeld bij La Barre studio is uitproberen. Daarnaast zijn de fastfood restaurants onder het gemiddelde aanwezig in de stad. Het is dus helemaal aan jou of je in de verleiding kan weerstaan ja of nee. Wil je meer sportmogelijkheden in Haarlem ontdekken? Op 5 juli kan je meedoen met de Grachtenloop, de 25ste editie van dit hardloop event. 

#2 Amsterdam - Fit score: 7,12

Sportlocaties: 7,93 | Fastfood: 6,31 | Gezond gewicht: 8,57

Op de tweede plek komt Amsterdam. Er is een mooi evenwicht tussen het aantal sportlocaties, fastfood restaurants en het gezonde gewicht van de Noord-Hollanders. Waar moet je zijn als je in Amsterdam wil sporten? Op het water, binnen of op veel buitenlocaties kan je met diverse sportwensen terecht. Je kan voor een actief dagje uit een waterfiets huren voor een bijzondere tour op het water. Of bezoek een klimhal. Yoga scoort hoog in de hoofdstad, Thrive en Delight yoga zijn studio’s die geliefd zijn. Mocht je nog een passende outfit zoeken, het duurzame Amsterdamse kledingmerk Urban Goddess, maakt hippe sportkleding met alleen gecertificeerde stoffen. In juni komen Urban sports, lifestyle en cultuur samen tijdens de derde editie van de Urban Sports Week in Amsterdam. Een event vol met wedstrijden, kampioenschappen en demo’s van o.a. BMX, skateboarden, freerunnen en 3x3 basketbal. 

#3 Alkmaar - Fit score: 7,11

Sportlocaties: 9,90 | Fastfood: 4,31 | Gezond gewicht: 8,57

We blijven in Noord-Holland voor de derde fitste stad. In Alkmaar zijn iets meer Fastfood gelegenheden te vinden, maar als goedmakertje zijn er ook super veel sportlocaties. Een sport waar we even de geschiedenisboeken voor in moeten duiken, kan je in de omgeving van Alkmaar beoefenen: Kolven. Er zijn verschillende verenigingen rond Alkmaar te vinden waar je de sport uit de late middeleeuwen nog kan beoefenen. Je probeert met slaghout de bal tegen een paal te slaan, of met de bal zo dicht mogelijk bij de paal te eindigen. Mocht je toch liever een sport in een wat moderner jasje zoeken? Probeer dan is Crossfit Alkmaar en Bodyworkout Alkmaar uit, beide scoren hoog in de beoordelingen. Voor kinderen is sporten ook niet onbelangrijk, ze kunnen yoga doen bij Yogastudio Held op sokken. Jong geleerd is oud gedaan. Een weekendje naar Alkmaar? Bezoek het trampolinepark, spierpijn is niet uitgesloten de volgende dag.

#4 Utrecht - Fit score: 7,06

Sportlocaties: 8,84 | Fastfood: 5,28 | Gezond gewicht: 10

In de provincie Utrecht zien we het gezondste gewicht van Nederland. Maar ook aan sportlocaties ontbreekt het niet in deze stad. Yoga, pilates en crossfit zijn hier erg populair. Voor jong en oud staan er in de zomermaanden in Utrecht veel sportevenementen op de planning, van zwemtochten tot hockeytoernooien. Voor een dagje Utrecht is een kanotocht ook niet verkeerd. Je begint midden in de stad op de gracht en kan het zo sportief maken als jezelf wil. Laten we ook de bekende sporters niet vergeten die Utrecht heeft grootgebracht. De gebroeders Sneijder groeide bijvoorbeeld op met een potje straatvoetbal in het Utrechtse Ondiep. Geen wonder dat deze fitte stad op nummertje vier staat. 

#5 Maastricht - Fit score: 6,99

Sportlocaties: 8,41 | Fastfood: 5,57 | Gezond gewicht: 0,83

Maastricht scoort niet al te best op het gebied van gezond gewicht in de provincie Limburg. Maar de vele sportlocaties en de geringe fastfood gelegenheden maken het dat Maastricht als 5e fitste stad uit de bus komt. Er zijn veel sportscholen zoals, Moser Gym of Gym Rebel. Maar ook Lacrosse is een favoriet in de hoofdstad van Limburg. Om de stad op een sportieve manier te leren kennen kan je ook een running tour doen door Maastricht. Hardlopend door de stad met een mooi verhaal erbij, wat wil je nog meer? Sporten voor het goede doel kan je ook in Maastricht. Swim to fight cancer wordt 8 september georganiseerd.

#6 Zoetermeer - Fit score: 6,92

Sportlocaties: 5,86 | Fastfood: 7,98 | Gezond gewicht: 2,86

Hoe je in shape blijft weet het Topmodel en Angel Romee Strijd wel. Zij is geboren in Zoetermeer. De stad die plek nummer zes vertegenwoordigd. In deze gemeente hebben we erg weinig fastfood gelegenheden gevonden. Het aantal sportlocaties valt net boven het gemiddelde uit. Vechtsporten zijn in trek in deze regio, we vinden veel boksscholen zoals Boxing Gym Vegting en Defense and Fighting Tactics die hoog beoordeeld worden op Google. Naast het topmodel komen ook de olympische shorttrackers zusjes Kerkhof uit het fitte Zoetermeer. Voor een weekendje weg zijn er ook sportieve bezigheden te vinden. Bij klimpark Ayers Rock kan je wel tot 17 meter de boom in. Of test je ski skills uit op de steilste indoor piste van Europa.

#7 Delft - Fit score: 6,62

Sportlocaties: 6,75 | Fastfood: 6,50 | Gezond gewicht: 2,86

In Delft blijf je in topvorm met squashen, boksen of hockeyen. De stad dankt zijn lagere nummer zeven aan de slechte cijfers van een gezond gewicht uit de provincie Zuid-Holland. Maar niet getreurd ook binnen deze gemeente vind je mooie sportlocaties als Muay Thai Delft of DSV Concordia, waar je meerdere sporten kan beoefenen. Deze stad biedt ook een iets gevaarlijkere activiteit aan voor de echte mannen onder ons. Je kan namelijk bijl gooien bij Urban Axe Throwing Delft.

#8 Den Haag - Fit score: 6,59

Sportlocaties: 6,55 | Fastfood: 6,63 | Gezond gewicht: 2,86

In Den Haag komen we een bijzonder, maar sportief concept tegen. Hidden Gyms geeft je de mogelijkheid om te sporten op ongewone locaties in Den Haag. Zo is je workout nooit hetzelfde. In Scheveningen is ruim 11 kilometer strand, dat maakt dit plekje natuurlijk aantrekkelijk voor veel watersporters. Aan het strand is zelfs een stadion, waar je regelmatig topsporters aan het werk kan zien. 

#9 Groningen - Fit score: 6,55

Sportlocaties: 10 | Fastfood: 3,09 | Gezond gewicht: 2,98

Groningen scoort het hoogste op het gebied van Sportgelegenheden. Als tegenhanger scoort de stad in deze ranking het slechts op het gebied van fastfood. Groningen bracht een paar sport grootheden groot. In Sauwerd, niet ver van de grote stad, is de zwemster Ranomi Kromowidjojo geboren en ook de voetballer Arjen Robben is hier in de buurt geboren. In de zomermaanden zijn er sportevenementen in en rond de stad. Je kan bijvoorbeeld wielren-, hardloop of wandeltochten meedoen. 

#10 Amersfoort - Fit score: 6,53

Sportlocaties: 6,42 | Fastfood: 6,64 | Gezond gewicht: 10

Last but not least komen we aan bij Amersfoort, de hekkensluiter met ook nog een mooie Fit-score van 6,53. De stad kan je op vele manieren ontdekken, maar wat dacht je van een sportieve step-tour? Er zijn ook verschillende speurtochten zodat je ook te voet de stad leert kennen. Tijdens het sporten krijg je het vaak enorm warm, maar bij Freez fit kom je in no time back in shape met de koude therapie van 3 minuten. Ben je meer een waterrat, dan kan je ook hier terecht bij de kanovereniging Keistad. Naast de gezellige muziekfestivals in de stad kan je hier ook nog je medaille scoren tijdens de marathon of triatlon. 

onderzoek 

Voor elk van de 33 grootste steden (boven 75.000 inwoners) werd in mei 2019 een telling van sportcentra uitgevoerd, een categorie die alle sportscholen, sporthallen, yoga- en vechtsportcentra, voetbal- en hockeyverenigingen, sportvelden en zwembaden in elke stad omvat, waarbij gebruik werd gemaakt van Google's database en het handmatig filteren van valse positieven uitkomsten. Daarnaast zijn fastfoodrestaurants geteld met behulp van de databases van Google en TripAdvisor. Alleen de resultaten die binnen de stadsgrenzen zijn verkregen zijn geteld. Ook is rekening gehouden met de gegevens uit de Gezondheidsmonitor van het cbs, die het overgewicht aangeeft per provincie, waarbij het percentage inwoners met een gezond gewicht is berekend. Deze gegevens zijn meegenomen in de berekening voor iedere stad binnen deze provincie. Elke stad heeft een standaardscore van 0 tot 10, waarbij de steden met het hoogste percentage sportcentra per inwoner, het laagste percentage fastfood restaurants per inwoner en het hoogste percentage inwoners met een gezond gewicht worden beloond. De ranking is uitgevoerd op basis van deze genormaliseerde score.

Bron: Holidu, beeld: Shutterstock, Giphy 

Liefs, Bianca

Like / deel dit artikel:

Nieuwste artikelen

Lifestyle / Food
placeholder image
Vegan lemon bars: verfrissend en gezond
15-06-2024 | Vera | 69 views | 0 likes
Lifestyle / Love & Life
placeholder image
Waarom het goed is om een huisdier om je heen te h...
19-06-2024 | Vera | 23 views | 0 likes
Lifestyle / Love & Life
placeholder image
Nieuwe trend: micro-cheating, maar wat is het?
17-06-2024 | Vera | 0 views | 0 likes