
Last van zware bloedingen? Geen idee hoe lang je je tampon eigenlijk in mag houden? En hoe zit het eigenlijk met het doorslikken van de pil? Wij doorbreken het taboe en geven antwoord op al je menstruatievragen. Pak die Ben & Jerry's er maar even bij. Wij leggen het je haarfijn uit. No shame!
Uh-oh, is het that time of the month again? Of hoort het eigenlijk that time of the month te zijn, maar laat je menstruatie maar niets van zich horen? Wij helpen je uit de brand en zetten alle feiten en fabeltjes voor je op een rij. Check hieronder 10 weetjes over menstruatie die je waarschijnlijk nog niet wist.
1. Word je maar niet ongesteld? Wanneer je ongesteldheid zich even op zich laat wachten hoeft dit echt niet meteen te betekenen dat je zwanger bent. Soms duurt het gewoon even iets langer. Don't panic!
2. Nep ongesteldheid. Als je aan hormonale anticonceptie zit (zoals de pil), is je ongesteldheid eigenlijk 'nep'. Het hormoon in de anticonceptie zorgt er namelijk voor dat je minder progesterone aanmaakt (wat je nodig hebt om zwanger te raken). Hierdoor is je ongesteldheid lichter dan normaal.
3. Pil doorslikken. Je kunt de pil gerust doorslikken, alleen kan het wel zo zijn dat je dan een kleine 'tussenbloeding' krijgt omdat je je ongesteldheid eigenlijk overslaat.
4. Niet ongesteld tijdens hormonale anticonceptie. Het is niet erg als je niet of maar heel licht ongesteld wordt als je aan hormonale anticonceptie zit.
5. Tampon dragen tijdens het slapen. Het wordt aangeraden om je tampon niet te lang in te houden en regelmatig te verwisselen. Vooral aan het begin van je ongesteldheid, wanneer de bloeding zwaarder is. Maar het kan geen kwaad om een tampon in te houden tijdens het slapen. De capaciteit van een tampon ligt maar net aan hoe zwaar je ongesteldheid is, maar uiterlijk kan een tampon 8 uur mee nadat je 'em hebt ingebracht.
6. Kleur van de bloeding. Het kan zijn dat de bloeding tijdens je ongesteldheid soms een andere kleur heeft. De ene keer wat donkerder, de andere keer wat lichter. Dit is helemaal niet erger. Als het bloed wat donkerder is, betekent het alleen maar dat het wat 'ouder bloed' is wat langer in de vagina heeft gezeten.
7. Menstruatiekrampen. Als je weet dat je ongesteld wordt en vaak last hebt van buikpijn kun je het beste voordat de krampen beginnen al een pijnstiller nemen. Zo heb je bijvoorbeeld van Aleve pijnstillers speciaal voor menstruatiekrampen, Aleve Feminax.
8. Onregelmatige ongesteldheid. Onregelmatige menstruatie is niet heel erg, het kan bijvoorbeeld te maken hebben met stress. Maar als je langdurig last hebt van erg onregelmatige ongesteldheid is het verstandig om naar de huisarts te gaan.
9. Heftige bloeding tijdens menstruatie. Het is heel normaal om wat 'zwaarder te bloeden' aan het begin van je ongesteldheid. Maar als je echt veel bloed verliest, bijvoorbeeld wanneer je om de twee uur je tampon moet verwisselen omdat je steeds doorlekt, dan is het verstandig om even langs de huisarts te gaan.
10. Gevoelige vagina tijdens menstruatie. Het is normaal als je 'private parts' een beetje gevoelig zijn tijdens je ongesteldheid. Dit kan zowel positief als negatief zijn en verschilt per persoon.
Bron: Buzzfeed.com
Beeld en gifs: BuzzFeed, Tumblr, Google
Je moet ingelogd zijn om een comment achter te laten.
Inloggen OF