Heb je zin om iets lekkers te maken wat ook nog eens gezond is? We hebben hier het snelle recept van Shakshuka voor je klaarstaan. Al binnen 30 minuten heb je het op tafel. Je kunt dit traditionele Israëlische recept niet alleen als ontbijt, maar ook voor brunch, lunch of avondeten maken. Kijk je mee naar dit lekkere Shakshuka recept?
x 3 eetlepels olie
x 1 ui
x 2 rode pepers
x 2 groene pepers
x 4 knoflookteentjes
x ½ theelepel komijnzaad
x ½ theelepel cayennepeper
x 1 eetlepel tomatenconcentraat
x 2 blikken gepelde tomaten
x 1 klein bosje verse koriander
x 1 klein bosje verse peterselie
x 8 medium eieren
x 100g feta
x 2 tl suiker
x 8 eetlepels volle yoghurt
x zout en peper naar smaak
x 1 grote koekenpan van GreenPan
1. Snij als eerste de ui, pepers, koriander, peterselie en feta in kleine stukjes. Pers ook de knoflook alvast. Dit is het meeste werk! Hierna is het alleen nog maar toevoegen en roeren!
2. Ondanks dat dit recept veel ingrediënten heeft, is het wel makkelijk om te maken. Zet een grote koekenpan van GreenPan op middelhoog vuur klaar met deksel en fruit ondertussen alvast de ui en de pepers. Voeg ook peper en zout naar smaak toe. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak mee gedurende 2 minuten.
3. Daarna voeg je de tomatenconcentraat toe, samen met het komijnzaad en de cayennepeper. Bak het even goed door. Roer de gepelde tomaten erdoor en voeg een scheut water toe. Laat deze mix vervolgens 10 tot 15 minuten stoven zonder deksel. Op deze manier kan het water verdampen en wordt de mix wat dikker.
4. Wordt de saus te dik? Voeg dan nog een beetje water toe! Vergeet ook niet de suiker er doorheen te roeren, tot de mix licht zoet smaakt.
5. Roer vervolgens de verse kruiden die je eerder al fijn hebt gesneden door de saus. Hiermee creëer je een heerlijke smaak. Laat het nog even doorstoven waarna je 8 kuiltjes maakt in de saus. Breek daarna de eieren één voor één in de kuiltjes. Laat deze eieren daarna 10 minuten stollen met de deksel op de pan
6. Na ongeveer 5 minuten haal je de deksel eraf, zodat het vocht nog een beetje kan verdampen. En daarna? Op scheppen maar! Shakshuka is heerlijk om te combineren met pitabrood. Hieronder vertellen we je hoe je dit makkelijk in een pan maakt!
Bij Shakshuka horen natuurlijk pitabroodjes waarmee je dit lekkere gerecht kunt eten. Hieronder vertellen we je stap voor stap hoe je pitabroodjes maakt!
x 600 gram bloem
x 1 el zoutvlokken
x 3 tl gedroogde gist
x 2 el olijfolie
x 300 ml warm water
x 1 pan van GreenPan
1. Doe ongeveer 300 gram bloem, samen met het zout, gist, olijfolie en het warme water in een kom. Dol op kruiden? Dan kun je ook diverse kruiden toevoegen aan het deeg. Mix deze ingrediënten totdat er een glad deeg ontstaat. Pak daarna plasticfolie en dek de kom af om het voor ongeveer 6 uur te laten rijzen. Je zal hierna zien dat het deeg veel groter is geworden! Doordat deze stap best lang duurt kun je dit het beste in de ochtend of zelfs in de avond ervoor maken.
2. Voeg na deze 6 uur de rest van het bloem toe en mix het goed door. Verdeel daarna het deeg in 10 gelijke stukken en maak hier balletjes van.
3. Rol vervolgens de deegballetjes uit tot ongeveer een halve centimeter dikte. Prik er wat gaatjes in en laat ze nog eens 30 minuten rijzen.
4. Verhit daarna een GreenPan koekenpan met olijfolie en bak de pitabroodjes één voor één gaar. Dit duurt ongeveer aan elke kant 2 minuten.
5. Doe ze daarna in een mandje en zet ze op tafel om bij de Shakshuka die je eerder maakte te eten. Enjoy!
Bij een recept zoals Shakshuka en pitabroodjes is een goede pan natuurlijk onmisbaar. Denk bijvoorbeeld aan koekenpannen van GreenPan. Dit Belgische pannenmerk heeft de beste pannen van de hoogste kwaliteit te koop. Hieronder kun je alles lezen over dit merk, de pannen en pannensets en waarom dit merk zo speciaal is met hun gezonde keramische antiaanbaklaag.
GreenPan is een Belgisch merk dat bedacht werd door twee jeugdvrienden: Jan Helskens en Wim De Veirman. Ze vonden het maar niets toen ze ontdekten dat er giftige stoffen vrijkwamen bij de traditionele anti-aanbakpannen. Daarom gingen ze op zoek naar een gezond alternatief en dat hebben ze gevonden!
GreenPan is de uitvinder van de gezonde keramische antiaanbaklaag en al sinds 2007 dé referentie op het gebied van gezond koken. Thermolon, een keramische antiaanbaklaag zonder schadelijke PFAS en met een afgeleide van zand als basisgrondstof. De keramische antiaanbaklaag van GreenPan heeft alle voordelen van een traditionele antiaanbaklaag, maar zonder de schadelijke chemische stoffen (PFAS-vrij). Met GreenPan weet je dus zeker dat je écht gezond kookt! Daarnaast hebben de pannen van GreenPan de beste antiaanbaklaag van de markt. Het wordt dan ook niet voor niets de nummer 1 keramische antiaanbaklaag genoemd. Het team blijft dit voortdurend perfectioneren, op deze manier heeft iedere pan en pannenset de beste kwaliteit en kun jij heerlijk een Shakshuka of ander recept maken.
Bij GreenPan hebben ze een groot assortiment pannen te koop. Niet alleen te gebruiken door thuiskoks, maar ook door professionele chefs. Je kunt de pannen los kopen, maar ook in een pannenset. De Memphis lijn is een pannenset die voor elke dag te gebruiken is. Dol op een Scandinavische stijl? Ga dan voor de Mayflower set. Ook de kleurrijke Padova pannen zijn een echte bestseller te noemen. Wanneer je een pannenset zoekt van professionele topkwaliteit, dan kun je voor de set Barcelona Evershine gaan. Bij GreenPan hebben ze nog veel meer sets, neem hier maar eens een kijkje!
PFAS zijn ook wel giftige chemische stoffen, die schadelijk zijn voor het milieu en onze gezondheid. PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) zijn door de mens gemaakte chemische stoffen die gebruikt worden om alledaagse gebruiksvoorwerpen water-, vet- en vuilafstotend te maken. Waaronder dus pannen met de traditionele antiaanbaklagen. Deze PFAS breken ontzettend langzaam af (kan gemakkelijk 1000 jaar duren). Ze krijgen dan ook niet voor niets de bijnaam ‘forever chemicals’.
Wanneer een pan deze stoffen in de antiaanbaklaag heeft, kunnen er giftige dampen vrijkomen tijdens oververhitting van een pan. Deze stoffen ademen we vervolgens in en krijgen we via voedsel naar binnen. Daardoor krijgen we elke dag een hoeveelheid PFAS binnen, zonder het te beseffen. Iets waar we helemaal niet op zitten te wachten natuurlijk! De gevolgen zijn groot: bijna iedereen ter wereld heeft vandaag PFAS in zijn bloed. En is de concentratie van bepaalde soorten PFAS in je lichaam te hoog, dan heb je volgens studies meer kans op ernstige gezondheidsproblemen. Het zou o.a. gaan om een verminderd afweersysteem, verstoorde hormoonbalans, verhoogd cholesterol, verhoogd risico op kanker, hart- en vaatziekten en een lager geboortegewicht bij pasgeboren baby’s.
Koken in pannen die gemaakt zijn met schadelijke chemische stoffen? Dat kan anders! GreenPan ontwikkelde in 2007 al de eerste pannen met een PFAS-vrije keramische antiaanbaklaag, genaamd Thermolon™. Die is gemaakt op basis van natuurlijke materialen, zoals diamant en een afgeleide van zand. GreenPan wil er zeker van zijn dat iedere pan een hoge kwaliteit heeft en vrij is van PFAS. Daarom produceert dit merk zelf de Thermolon™ antiaanbaklaag.
Omdat de GreenPan pannen een aardige investering zijn, is het slim om deze pannen in perfecte staat te houden, zodat je er jaren van kan genieten!
Metalen spatels gebruiken mag, maar houten, rubberen of plastic spatels hebben de voorkeur. Dan heb je extra lang plezier van de keramische antiaanbaklaag.
Voor een optimaal bakresultaat verwarm je de pan eerst een paar seconden voor op laag tot middelmatig vuur voordat je olie of boter toevoegt. Kies altijd de juiste temperatuur op basis van de ingrediënten die je klaarmaakt. Vermijd oververhitting om te voorkomen dat het voedsel of de olie in de pan aanbrandt.
Kies voor boter of olie die geschikt is voor hoge temperaturen. Extra vierge olie verbrandt zeer snel en vermindert de antiaanbakeigenschappen van de keramische antiaanbaklaag.
Zorg ervoor dat je pannen volledig afgekoeld zijn voordat je ze afwast. Zo vermijd je een thermische shock en behoudt het kookgerei zijn vorm.
De pannen van GreenPan mogen in de vaatwasser, maar agressieve vaatwasmiddelen zorgen ervoor dat de antiaanbaklaag sneller slijt. Daarom kun je de pannen het beste op de handwas wassen met een zachte doek of spons.
Wil je dat je pannen er lang als nieuw uitzien? Gebruik dan altijd panbeschermers bij het stapelen. Op deze manier zal je de antiaanbaklaag nooit beschadigen tijdens het opbergen.
Heb je niet voldoende ruimte om alles in kasten op te bergen? Planken of haakjes boven het aanrecht zijn een goede oplossing. Hang je mooiste potten en pannen gewoon op! Zo krijgt je keuken met de mooie pannen van GreenPan extra veel uitstraling.
Beeld: GreenPan
Liefs, Vera