Home / Lifestyle / Love & Life /
Nieuw onderzoek: Kleding van je vriend dragen is hartstikke gezond

Nieuw onderzoek: Kleding van je vriend dragen is hartstikke gezond

Vera - 07-06-2024
Nieuw onderzoek: Kleding van je vriend dragen is hartstikke gezond

Ben je ontzettend verliefd en draag je graag de oversized hoodie of het shirt van je vriend?Misschien vindt hij het vervelend dat je steeds zijn kleding leent, maar laat je niet tegenhouden. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat het dragen van kleding van je vriend ontzettend goed voor je is. Lees hieronder meer over dit onderwerp! 


Kleding van vriend dragen

Wat is er lekkerder dan kleding aan te trekken van je vriend? Het aantrekken van de kleding van hem, is ideaal als je op zoek bent naar comfort. Ook zo dol op dit gevoel? Het is allesbehalve toeval. Uit onderzoek van The University of British Columbia blijkt namelijk dat het dragen van kleding met de geur van je vriend het gevoel van stress, eenzaamheid en angst vermindert. Wie had dat ooit verwacht? 

De geur van je vriend

Aan het onderzoek namen maar liefst 96 vrouwen deel. Voor het onderzoek kregen mannen de opdracht om een T-shirt 24 uur lang te gebruiken. Daarbij mochten ze geen producten zoals deodorant en parfum gebruiken. Ook mochten ze niet roken én geen producten eten die hun geur konden beïnvloeden. Dus geen knoflook en ui bijvoorbeeld. 

Willekeurig shirt ruiken

Na het dragen kregen de vrouwen de opdracht om aan een willekeurig T-shirt te ruiken. Dit kon een ongedragen shirt zijn, een shirt van hun eigen vriend, maar ook een shirt van een andere man. Hiermee ondergingen de vrouwen een stresstest. De vrouwen die vooraf aan een shirt van hun partner hadden geroken, waren een stuk minder gestrest. 

Gestrest door vreemde geur

Vrouwen die de geur van een andere man hadden geroken, vertoonden tijdens de stresstest een hoger cortisolgehalte. Hoofonderzoeker, Marlise Hofer, legt hierover meer uit: “Van jongs af aan zijn mensen bang voor vreemden, vooral vreemde mannen, dus het is mogelijk dat een onbekende mannelijke geur de ‘vecht- of vlucht’-reactie uitlokt, wat leidt tot verhoogde cortisolwaarden. Dit kan gebeuren zonder dat we ons er volledig van bewust zijn.” 

Zo zie je maar… Als je een ding moet doen, dan is het wel de kleding van je vriend stelen. 

Liefs, Vera

Beeld: Shutterstock

Like / deel dit artikel:

Nieuwste artikelen

Lifestyle / Love & Life
Lifestyle / Reizen
placeholder image
Wil je op een avontuurlijke vakantie? 5x leuke ple...
21-06-2024 | Vera | 45 views | 0 likes
Lifestyle / Food
placeholder image
Vegan lemon bars: verfrissend en gezond
15-06-2024 | Vera | 103 views | 1 like