31 december 2018 12:00 door: Bianca

Waar zochten we in 2018 het meest naar op Internet?

Het jaar 2018 loopt alweer op z’n eind. Een jaar vliegt zo voorbij. Op basis van waar het grootste deel van Nederland afgelopen jaar naar zocht op het internet, blikken wij samen met jou terug op alle maanden van 2018. Wat weet jij nog van deze gebeurtenissen? Tijd voor wat ‘o ja-momentjes’.

Januari

Januari stond in het teken van de Wie is de Mol?, Barbie en carnaval. Gevolgd door een flinke storm op 18 januari. Op die dag overspoelden de stormvideo’s en berichten over stormschade het internet. Wegwaaiende mensen en vrachtwagens, het dak dat van een woning werd gerukt… Ook de Luizenmoeder was erg populair.

1. Wie is de Mol?
Op 6 januari begon het 19e seizoen van Wie is de Mol. Reden genoeg voor velen om het internet op te gaan en te Googelen naar hints over wie de Mol is. En vooral om uitzendingen terug te kijken. Kandidaten waar veel naar gezocht werd die maand? Olcay Gulsen, Loes Haverkort, Emilio Guzman en Ruben Hein. Die laatste werd uiteindelijk winnaar van het programma.

2. Barbie
Op 12 januari kwam het nieuws naar buiten dat Samantha de Jong, beter bekend als Barbie, met spoed was opgenomen in het ziekenhuis. Dat zorgde voor bezorgde en waarschijnlijk vooral ook nieuwsgierige mensen. Zo werd er veel gezocht op ‘Barbie ziekenhuis’ en ‘Wat is er met Barbie?’. Vooral in Zuid-Holland, haar provincie, zochten mensen naar informatie over de gezondheidssituatie van de Oh Oh Cherso-ster.

3. Carnaval
Zondag 11 tot en met dinsdag 13 februari was het in het zuiden van ons land weer tijd voor het feest van het jaar: carnaval. Volgens de zoekresultaten zouden er veel cowboys, ninja’s, cheerleaders, hippies, unicorns en mensen in onesies hebben rondgelopen. Vooral in Limburg en Noord-Brabant zochten internetters naar carnaval. In Flevoland en Friesland hebben ze op internet de minste interesse in dit feest.
 

Februari

Deze maand hebben internetters hun data vooral ingezet om informatie in te winnen over de Olympische Winterspelen, Valentijnsdag en Temptation Island 2018. Ook The Voice of Holland en Formule 1 kregen veel aandacht.

1.  Olympische Winterspelen
Van 9 tot en met 25 februariwerden de Olympische Winterspelen gehouden in Zuid-Korea. Nederland sleepte hier in totaal 20 medailles in de wacht: 8 gouden, 6 zilveren en 6 bronzen. Die medaillespiegel (ranglijst) zochten veel Nederlanders in die periode via Google. 

2. Valentijnsdag
Februari is de maand van de liefde; op 14 februari is het Valentijnsdag. Geliefden gingen rond die tijd op zoek naar quotes, gedichten, cadeaus en boeketten. Het zoekwoord ‘Sevgililer Günü’ werd ook veel gebruikt; Valentijnsdag in het Turks. Waar zitten de grootste romanticussen? Friesland en Zuid-Holland. In Limburg en Groningen werd het minst gezocht naar Valentijnsdag. 


3. Temptation Island 2018
Haaks op die liefde van Valentijnsdag staat Temptation Island. Het sensationele programma waarin vier stellen de verleiding (ook wel ‘de ultieme relatietest’) aangaan in een utopisch resort . Vooral in Zeeland en Overijssel zochten internetters naar Tim- eh… Temptation. In Noord-Holland en Friesland hadden mensen het minst zin in liefdesdrama’s van anderen.
 

Maart

Maart is de maand van de lokale verkiezingen, de belastingaangifte, Pasen, het vooruitzetten van de klok en Formule 1.

1. Lokale verkiezingen
Op 21 maart 2018 vonden de vierjaarlijkse gemeenteraadsverkiezingen plaats. Veel mensen waren vervolgens nieuwsgierig naar de uitslagen.

2. Belastingaangifte
De belastingaangifte is elk jaar weer een terugkerend ‘dingetje’. De meeste mensen zoeken in deze periode naar informatie over DigiD, uitstel van aangifte, wanneer je de aangifte precies moet doen, loonheffingskorting, studieschuld en het online doen van aangifte.

3. Pasen
Op de derde zondag van april, en de maandag daarna was het weer Pasen. Een Christelijk feest, waar ook atheïsten naar uitkijken. Veel Nederlanders zijn namelijk vrij met Pasen. Waar waren we gezamenlijk het meest nieuwsgierig naar tijdens deze twee feestdagen? De openingstijden van supermarkten, wat er te doen was en of er Paaskleurplaten waren.
 

April

April is meestal de maand van Koningsdag, maar dit jaar moest Willem-Alexander plaatsmaken voor Avicii. De jonge dj maakte een eind aan zijn leven, en dat bracht de gemoederen, en het internet, flink in beweging.

1. Avicii
Het zal je daarom waarschijnlijk niet verrassen dat Avicii op nummer een staat. In deze lijst helaas niet met een hit. Op 20 april kwam het nieuws naar buiten dat Avicii was overleden. De dood van deze jonge dj maakte veel los en Twitter lag plat. 

2. Koningsdag en Amalia
Op 27 april werd koning Willem-Alexander 51 jaar, en dat betekende dat het weer tijd was voor feest, een optocht, vuurwerk, allerlei dingen om te doen en heel veel oranje. Naar die eerste drie zochten mensen op het internet. 

3. PSV
Op 15 april waren er heel veel mensen met interesse in PSV, met name in Noord-Brabant. Wat gebeurde er die dag? Om 16:45 uur begon in het Philips Stadion de wedstrijd tegen Ajax. PSV won deze met 3-0. 

Mei

In deze maand kregen veel mensen last van hooikoorts, werd Moederdag gevierd, deden veel middelbare scholieren examens, en begon het festivalseizoen. Maar het meest interesse was er naar de bruiloft van prins Harry en Meghan Markle, het songfestival en Ramadan.

1. Harry en Meghan
Op zaterdag 19 mei stapten prins Harry en Meghan Markle in het huwelijksbootje. Deze dag werd er massaal gezocht naar livestreams van het huwelijk, de leeftijd van beiden en natuurlijk: de jurk van Meghan. De nuchtere Friezen hadden op het internet de minste interesse in de trouwerij.

2. Eurovisiesongfestival
Veel mensen zochten naar de uitslag van het Songfestival, de presentatrices en de volgorde van de optredens. Ook zochten mensen naar onze inzending: Waylon. 


3. Ramadan
Elk jaar vasten moslims tijdens Ramadan. Waar waren mensen, en vooral waarschijnlijk niet-moslims, in Nederland vooral nieuwsgierig naar rondom Ramadan? Voornamelijk naar de gedachtegang achter Ramadan, waarom het zo goed is voor ons lichaam, wat de eettijden zijn en wat er wordt gegeten. Vooral in Noord-Holland was er veel interesse in dit feest.
 

JUNI
In juni werd er veel interesse getoond in de staking van het openbaar vervoer die op 27 juni van start ging. Maar het meest werd internet gebruikt om informatie in te winnen over het WK voetbal, Pinkpop en Vaderdag.

1.  Wereldkampioenschap voetbal 2018
Eens in de 4 jaar kunnen we genieten van het WK voetbal. Vooral als Nederland het schopt tot na de voorrondes. Helaas zat dat feest er voor het Nederlands Elftal, en de rest van Nederland, dit jaar weer niet in. Vanaf dat moment werd er veel gezocht naar het schema, de standen, livestreamen en bepaalde landen.

2. Pinkpop
Al bijna 50 jaar trekken veel mensen tijdens Pinksteren naar Landgraaf voor het popfestival Pinkpop. Vooral de Limburgers zelf hadden interesse in informatie over Pinkpop. Veel internetters zochten naar Pearl Jam, het livestreamen van het festival en het tijdschema.

3. Vaderdag
De derde zondag van juni staat elk jaar in het teken van Vaderdag. Rond die dag was het tijd om het internet te raadplegen voor inspiratie rondom vaderdagcadeaus, gedichten en zelfs vaderdagquotes.
 

Juli

Deze zomermaand stond in het teken van sport en hitte. In het zwembad, het strand en de weersvoorspelling was veel interesse. Maar vooral de Tour de France, Wimbledon en ventilatoren en airco’s waren top of mind.

1. Tour de France
Bijna heel juli stond in het teken van de Tour de France: van 7 tot en met 29 juli werkten wielrenners zich in het zweet. Vooral naar livestreamen, het klassement, de uitvallers, de rugnummers en de Maastrichtse Tom Dumoulin werd veel gezocht in Google. Hij werd uiteindelijk tweede.

2. Wimbledon
Nog meer sport en Nederlandse topsporters in juli. In de eerste twee weken van deze maand vond dit grandslamtoernooi plaats. Uitslagen, livestreams, Nadal, Djokovic en de (halve) finale waren populaire zoekopdrachten in deze periode. Ook onze eigen Kiki Bertens werd veel bekeken. De tennisster werd op 10 juli uitgeschakeld in de kwartfinale.

3. Ventilatoren en airco’s
Het lijkt alweer lang geleden, maar afgelopen juli was er na 3 jaar weer daadwerkelijk sprake van een hittegolf. Van 2 zelfs: van 15 t/m 27 juli (13 dagen!) en van 29 juli t/m 7 augustus. De gemiddelde temperatuur lag in die periodes op 35.7 en 33.9 graden. Je was niet de enige die om wat koelte verlegen zat. Vooral Groningers waren fanatiek op zoek naar ventilatoren en in Limburg zochten ze massaal naar airco’s.
 

Augustus

Augustus stond, net als juli, flink in het teken van sport. Deze maand was het vooral voetbal dat de boventoon voerde. Al staat een bijzondere zwemtocht op nummer 1.

1. Maarten van der Weijden
Olympisch kampioen en wereldkampioen openwaterzwemmen Maarten van der Weijden zwom in augustus de Elfstedenzwemtocht (200 kilometer). Hij startte zijn zwemtocht op 18 augustus. Na zo’n 55 uur zwemmen, enkele korte rustmomenten en 163 kilometer afgelegd te hebben, moest hij zijn zwemtocht door ziekte staken. Tijdens zijn zwemtocht zamelde hij geld in voor de KWF Kankerbestrijding. 

3. UEFA Champions League
In september begon de UEFA Champions League. Voetbalfans konden hun lol niet op in deze maand. De zoekopdrachten tonen aan dat er vooral interesse was in de live loting, wanneer deze loting was, de deelnemers, de tussenstand, het wedstrijdschema en de kaarten voor wedstrijden. 

September

In september begint elk jaar weer de zoektocht naar warmere kleding; jacks, truien, laarzen… Het is duidelijk dat in september ook de koudere periode werd ingezet. De zoekterm ‘Jack’ stond dan ook eigenlijk in de top 3. Naast gezochte merken en winkels waar deze jacks te koop zijn, is er niet veel over te zeggen. Vandaar dat de zoekopdracht naar de jassen is vervangen door die naar Glennis Grace. Gefeliciteerd, Glennis.

1. FIFA
Op 28 september kwam de game FIFA 19 uit. Gamers zochten in aanloop naar de release vooral naar FUTBIN, de website waarop je alles vindt wat je wilt weten over FIFA. Maar ook werd er gezocht naar de FUT-app (FIFA Ultimate Team-app, die een week voor het spel uitkwam en waarmee je alvast wat minder goede spelers kon ontvangen), de spelers en nog belangrijker: de releasedatum van het spel.

2. Oss
De meest verschrikkelijke zoekopdracht in dit hele jaaroverzicht is waarschijnlijk die naar Oss en het Stint-ongeluk. Op 20 september kwamen vier jonge kinderen in Brabant om het leven en raakte een meisje en de 32-jarige begeleidster van het kinderdagverblijf zwaargewond. Het meisje was na een paar dagen buiten levensgevaar. Het was en is een drama dat heel Nederland bezighield en -houdt. De veiligheid van de Stint werd de afgelopen maanden flink onder de loep genomen. Op 13 december werd de Stint niet veilig genoeg geacht, en daarom mag deze voorlopig niet de weg op.

3. Glennis Grace en Lubach
Lubach besprak in september het meedoen van Glennis Grace aan America’s Got Talent. Daarin gaat het over de manier waarop ze haar daar neerzetten, en uiteraard werd het verhaal belachelijk gemaakt. Het satirische filmpje over de aanloop naar haar carrière zorgde voor ophef. Veel mensen zochten ernaar.
 

Oktober

Deze maand staat in het teken van het Halloweenfeest, het verzetten van de klok en kerstmis. Ja echt, kerstmis. Waarom dat is, lees je zo.

1.  Halloween
Wel voornamelijk een paar dagen voor het feest; op 27 oktober en de 31ste zelf werd er actief gezocht. Voornamelijk naar Halloweentraktaties, -kleurplaten, -schmink, -muziek, -versiering, het maken van pompoenen en de oorsprong van het feest. Halloween lijkt het meest te leven in het deel van Nederland dat wel van een verkleedfeestje houdt; Limburg en Noord-Brabant.

2. Zomertijd (wintertijd)
Op zondag 28 oktober was het weer tijd om de klok een uurtje terug te zetten. Vooral op 27 oktober werd er veel gezocht naar de wintertijd, en dan vooral naar of de klok nou voor- of achteruit moest.

3. Kerstmis
Twee maanden voor kerstmis lijkt Nederland al erg bezig met de kerstdagen. Kaarten voor The Christmas Show (22 en 23 december) en Heel Holland Zingt Kerst werden veel gezocht, waarschijnlijk door de kaartverkoop. 
 

November

Dat het deze maand Black Friday was en dat Sinterklaas en Kerst voor de deur staan, blijkt wel uit de zoekopdrachten van november. Veel winkels komen voorbij in de zoekresultaten. Maar vooral Sinterklaas, Black Friday en de zorgverzekering hadden de interesse van het grootste deel van Nederland.

1. Sinterklaasjournaal
Het Sinterklaasjournaal staat met stip op nummer 1. Ook Sinterklaas en de landelijke intocht(en) krijgen deze maand veel aandacht. Een groot deel van Nederland slaat in deze periode weer aan het rijmen, want de rijmmachines worden flink geraadpleegd. 

2. Black Friday
Op vrijdag 23 november was het Black Friday. Ook in Nederland. Er werd rondom dat onderwerp vooral gezocht naar (web)winkels en hun Black Friday-acties. 


3. Zorgverzekering
Halverwege november begint de periode waarin je weer kunt overstappen naar een andere zorgverzekering en zorgverzekeraar. Daar lijken veel mensen zich bewust van te zijn. Het internet werd in november al veelvuldig geraadpleegd voor informatie over specifieke zorgverzekeraars, de goedkoopste zorgverzekering, het vergelijken van zorgverzekeringen en het eigen risico.
 

December

December is bijna afgelopen, maar oud en nieuw ligt nog in het verschiet. Er staat ons nog een dag vol oliebollen, champagne en vuurwerk te wachten. De zoekresultaten zullen dus, uitgaande van de zoekresultaten van vorig jaar, zeer waarschijnlijk nog kunnen worden aangevuld met ‘3FM Serious Request’, ‘Nieuwjaar’, ‘Vuurwerk’ en ‘Oudejaarsavond’. De Top 2000 stond vorig jaar wel op nummer 1, gevolgd door Serious Request en Rico Verhoeven.

1. Top 2000
In de laatste anderhalve week van december, willen veel mensen graag weten wanneer de Top 2000 begint, de stemlijst zien of invullen en weten of hun favoriete hitje in de Top 2000 staat. Voor iedereen die het nog wil weten: de Top 2000 gaat op 25 december van start om 8 uur ’s morgens en eindigt 31 december precies klokslag 12 uur; dus op het moment dat het nieuwe jaar van start gaat.

2. Kerstboom
Op 8 december was de zoektocht naar kerstbomen op z’n hoogtepunt.. Er werd vooral gezocht naar de mogelijkheid om een kerstboom te kopen bij bepaalde winkels, kerstverlichting, -versiering, -kleden en -manden, de kunstboom én een allergie voor de kerstboom.

3. Kerst
Net als in oktober, staat kerstmis in december in de top 3. Wel zijn er in deze maand andere zoekintenties. Zoals PostNL, kerstgerechten, PLUS-reclame, kerstwensen en Kerst met de Kuijpers.

Bron:Pricewise
*Dit overzicht is tot stand gekomen op basis van data uit Google Trends. Gefilterd op ‘Alle categorieën’ in Nederland van 1 januari 2018 tot en met 17 december. Met uitzondering van de maand december, die werd op 27 december nog uit Google Trends gehaald. De resultaten zijn per maand bekeken, op basis van de stijgende resultaten in die perioden.

Liefs, Bianca


Tags:
Laat een comment achter

Je moet ingelogd zijn om een comment achter te laten.

Inloggen OF
Dít drankje is het beste om te drinken na het sporten
Neem je iedere keer na het sporten een sportdrankje? Of je nu kiest voor een eiwitshake …»
Nieuwe trend zomer 2023: Sokken in sandalen
We waren een beetje in shock toen we de nieuwste zomertrend voorbij zagen komen. …»
Deze budget self tan facial drops wil je proberen
Heb je in de winter altijd een erg wit gezicht en ben je op zoek naar goede self …»
Met deze app kun je écht zien of een andere haarkleur je go…
Ein-de-lijk! Met deze app kun je echt goed zien of een andere drastische …»
7X standjes die je moet proberen als je niet snel klaarkomt
Heb jij een vriend of een bedpartner en herken je bovenstaande titel wel? Don't …»
Workout bolle wangen: zo verdwijnen ze!
Heb jij bolle wangen en voel jij je daardoor net een hamstertje die voor …»
Levensgevaarlijk: Doe voortaan je haarclip uit tijdens het a…
Tegenwoordig zijn die grote haarclips weer helemaal terug van weggeweest. Je haar …»
Per ongeluk een Instagram foto een like gegeven? Dit is dé …
Je herkent het wel, je scrolt door de Instagram foto’s van je crush, je ex …»
Aha! Dit is waarom je eerst je haar moet knippen voordat je …
Verf jij jouw haar ook altijd eens in de paar maanden en laat je jouw haar altijd …»
Badmode trends 2023: dit zijn de leukste trends
De dagen worden langer en de temperaturen gaan ook al iets omhoog: voordat je het …»
Nieuw lievelingsdrankje: Frikandel speciaal shotje!
Kunnen we jou wel een echte frikandel speciaal liefhebber noemen? Dan hebben we …»
7 fases die je lichaam doorloopt als je stopt met alcohol
We weten allemaal huis wel dat (teveel) alcohol niet goed voor ons is. Maar wat …»
Mannen zien deze haarkleur en kledingmaat het liefst
Dacht jij altijd dat mannen op vrouwen met lang blond haar, blauwe ogen …»
Je kunt nu verse churros kopen bij Lidl
Als we aan Spanje denken, dan denken we natuurlijk aan zon, zee, strand en heerlijk …»
7 gouden tips tegen vet haar
Last van haar dat snel vettig wordt? Wij geven je tips om te voorkomen dat je …»
Nieuwe beauty trend voorjaar 2023: Gekleurde mascara
Hou je wel van een beetje kleur in je leven? Niet alleen in je kleding, maar ook …»
Kortingscode

Cookies op Fashionlab.nl

Fashionlab.nl is wettelijk verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Wij gebruiken cookies en verwante technieken voor de volgende doeleinden:

Voor bovenstaande functies is het plaatsen van cookies noodzakelijk. Ook kunnen er via embedded content eventueel cookies van derde partijen op uw computer geplaatst worden.

Lees meer op https://fashionlab.nl//privacy
top