What's the big deal with gluten?! Tegenwoordig komen we overal glutenvrije producten tegen en horen we ineens iedereen roepen dat ze geen gluten meer eten en dus glutenintolerant zijn, terwijl ze dat waarschijnlijk niet eens zijn. Waarom? Omdat 'iemand' zegt dat het niet goed voor je is. Maar wat zijn gluten eigenlijk en hoe weet je of je echt glutenintolerant bent?
Gluten, of ook wel coeliakie, is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en khorasan tarwe (kamut). Iemand die hier niet tegen kan is glutenintolerant en kan heel veel voedingsmiddelen niet eten of zelfs drinken. Gluten zitten namelijk in producten die van de voorgenoemde granen zijn gemaakt zoals brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koekjes, cake en taart. Het zit daarnaast ook in producten verstopt waar je het waarschijnlijk niet van verwacht, denk aan soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), sauzen, snoep, ijs en bier.
Wanneer iemand op een glutenvrij dieet is, worden alle producten waar de voorgenoemde granen in zitten vermeden. Tegenwoordig wordt er alleen steeds meer eten en drinken gemaakt zonder gluten (zoals bij McDonalds) zodat ook mensen met coeliakie bijvoorbeeld hamburgers of koekjes kunnen op smikkelen. En juist daarom, valt het ons en misschien jou ook wel steeds meer op.
What's the big deal with gluten?!
Snap je het nog steeds niet helemaal of wil je meer informatie over coeliake check dan de onderstaande video. Zo kom je onder andere te weten wat gluten doen bij mensen die glutenintolerant zijn, waarom het nu ineens zo'n enorme hype is en of jij zelf coeliakie hebt of misschien toch iets heel anders...
Beginbeeld: Oshanvillasbali.com
Video en bron: Aplus.com
Liefs, Renée