Het is heerlijk om in de winter lekker te bakken. Zeker wanneer het weer eens regent of wanneer het buiten ijskoud is. Haal de ingrediënten maar alvast tevoorschijn, want we hebben hier vandaag het heerlijke recept van Oma's boterkoek voor je klaarstaan. Heel erg gezond is het niet, maar wat is nou een betere cheat day dan zondag? Je bekijkt het recept hieronder, kijk snel mee!
x 375 gram bloem
x 350 gram roomboter
x 250 gram witte basterdsuiker
x 1/4 tl zout
x 1/2 vanillestokje
x 1 ei
1. Zet als eerste de oven aan op 170 graden. Wanneer deze opwarmt kun je het deeg maken.
2. Vet de vorm die je wil gebruiken in met wat roomboter. Bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Dit helpt je later om de boterkoek heel uit de vorm te krijgen.
3. Nu is het tijd om met het deeg aan de slag te gaan. Doe alle ingrediënten behalve het ei (!) bij elkaar en meng het tot een stevig deeg.
4. Daarna is het tijd om het deeg in de vorm te doen. Je mag het deeg vervolgens plat drukken en maak de bovenkant glad met bijvoorbeeld een spatel of een lepel.
5. Vervolgens is het tijd om het ei te gebruiken. Klop het ei los en bestrijk het deeg ermee. Maak vervolgens een motief naar keuze in de boterkoek.
6. Bak de boterkoek in 40 minuten af. Wanneer je de boterkoek uit de oven haalt lijkt hij misschien nog niet gaar, maar dit komt goed nadat hij is afgekoeld.
7. Laat de koek daarna helemaal goed afkoelen (4-6 uur) en daarna? Enjoy!
Beeld: Shutterstock
Liefs, Vera