Wil je eens wat lekkers maken, dat anders dan anders is? Dan hebben we hier een lekker recept voor je klaarstaan, namelijk van een poppy seed roll, dat ook wel bekend staat als maanzaadrol. Kijk je mee naar dit recept?
Wat heb je nodig?
Voor het deeg
- 500 gram bloem
- 1 pakje droge gist (7 gram)
- 250 ml warme melk
- 75 gram suiker
- 75 gram boter, gesmolten
- 2 eieren
- Een snufje zout
Voor de vulling
- 200 gram maanzaad
- 150 ml melk
- 75 gram suiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 50 gram gehakte noten (optioneel)
- 50 gram rozijnen (optioneel)
Voor het glazuur
Hoe maak je het?
- Meng de gist en een theelepel suiker in de warme melk. Laat het mengsel 5-10 minuten rusten tot het schuimig wordt.
- Meng in een grote kom de bloem, de resterende suiker en het zout. Voeg vervolgens de gesmolten boter, de eieren en het gistmengsel toe. Kneed tot een glad deeg.
- Laat het deeg afgedekt op een warme plek rijzen tot het in volume is verdubbeld, dit duurt ongeveer 1-2 uur.
- Maak intussen de vulling. Vermaal het maanzaad in een keukenmachine of koffiemolen. Verwarm de melk in een pan en voeg het gemalen maanzaad, suiker, vanille-extract, gehakte noten en rozijnen toe. Laat het mengsel sudderen tot het dikker wordt. Laat het vervolgens afkoelen.
- Rol het gerezen deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 1 cm dik. Verspreid de afgekoelde maanzaadvulling gelijkmatig over het deeg.
- Rol het deeg strak op vanaf de lange kant, zodat je een lange rol krijgt. Leg de rol op een met bakpapier beklede bakplaat met de naad naar beneden.
- Laat de rol nogmaals rijzen, afgedekt met een theedoek, gedurende ongeveer 30-45 minuten.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Bak de poppy seed roll in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten, of tot hij goudbruin is.
- Laat de poppy seed roll afkoelen op een rooster.
- Maak het glazuur door poedersuiker te mengen met een beetje water tot je een glad mengsel hebt. Giet het glazuur over de afgekoelde rol.
- Snijd de rol in plakjes en serveer.
Beeld: Shutterstock
Liefs, Vera