De frietjes van de McDonald's zijn zo lekker, wat zeg ik? Goddelijk! Maar waar zijn ze nou eigenlijk van gemaakt, aardappels en een beetje zout? Onderzoek wijst uit dat er maar liefst 13 ingrediënten in de frietjes van de McDonald's zitten. Welke? Dat lees je hier!
Natuurlijk is het belangrijkste ingredient van de yummie frietjes van de McDonalds, hoe kan het ook anders, aardappel. Thuis strooi je er wat kruiden over en gooi je ze in de oven of in de frituurpan, bij de McDonald's gaat er iets meer aan vooraf. Er worden nog talloze andere ingrediënten aan de frietjes toegevoegd. Grant Imahara, gastheer van 'Mythbusters', ging op onderzoek uit en onderzocht de frietfabriek van McDonald's in de Amerikaanse staat Idaho om het productieproces te ontrafelen.
Waar zijn de frietjes van de McDonald's nou van gemaakt?
1. Dimethylpolysiloxane. Dit is een soort silicone die je ook aantreft in speelgoedblubber. Het is een organisch polymeer en Wikipedia vertelt ons dat het kleurloos, niet-ontvlambaar en ook niet giftig is. Eh...
2. Tert-butylhydrochinon. Dit is een op petroleum gebaseerde chemische stof en antioxidant. Het wordt gebruikt om houdbaarheid te verlengen en verkleuring of bederf tegen te gaan. In Europa toegelaten als voedingsadditief E319. Proeven op ratten en muizen hebben aangetoond dat die beestjes er geen kanker van krijgen.
Nadat de patatjes gesneden zijn, worden er nog andere ingrediënten toegevoegd:
3. Koolzaadolie.
4. Sojaolie.
5. Natuurlijke rundsaromaten.
6. Gehydrolyseerde tarwe.
7. Gehydrolyseerde melk.
8. Citroenzuur.
9. Dimethylpolysiloxane (E900). Dit is een soort silicone die onder meer wordt gebruikt in borstimplantaten, speelgoedblubber, haarconditioners en andere cosmetica. Bij de frietjes worden ze gebruikt tegen het schuimen van het frietvet en tegen aanbakken. Oh en je kunt ze ook gebruiken tegen hoofdluizen.
10. Dextrose. Dit is een natuurlijke suiker. Het wordt op de frietjes gesproeid om de goudgele kleur te behouden na het frituren.
11. Bakpoeder. Dit om te vermijden dat de frietjes grijs gaan verkleuren.
12. Zout.
De frietjes worden twee keer gefrituurd en vijf van de twaalf ingrediënten worden twee keer toegediend bij een bakbeurt. Of ze ook geschikt zijn voor vegetariërs is niet bekend. In Amerika worden er dierlijke ingrediënten gebruikt, maar of dat bij ons ook zo is...
Beeld: Tumblr
Bron: Demorgen.be
Liefs, Renée