02 september 2019 12:19 door: Bianca

Wereld kokosnoot dag: 3 heerlijke recepten met kokos 

Het is vandaag Wereld Kokosnoot Dag. Deze dag staat in het teken van de kokosnoot. De laatste jaren zijn kokosolie, kokoswater en kokosnoot in populariteit gestegen. De superfood kokos bevat veel gezonde onverzadigde vetten, vandaar dat veel gezondheidsfanaten over dit product schrijven. Fashionlab laat in dit artikel drie heerlijke kokosrecepten zien ter viering van Wereld Kokosnoot Dag.

Ben jij dol op kokos? Strooi jij altijd extra veel kokosrasp over je smoothie bowl en gebruik je regelmatig kokosolie tijdens het bakken? Dan kunnen we zeggen dat jij met de superfood trend meegaat. Vandaag is het 2 september en dat betekent dat het Wereld Kokosnoot Dag is. Wij laten daarom vandaag verschillende heerlijke kokosrecepten zien.

# 1 Dadel sinaasappel kokostaart 

Ingrediënten

  • zonnebloemolie
  • 200 g dadels
  • 200 g gedroogde vijgen
  • 100 g gedroogde abrikozen
  • 200 g volkorenkoekjes
  • 1 ingelegde sinaasappel 
  • 250 g roomboter
  • 150 g bruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 50  rozijnen
  • 200 g kokosrasp

Bereidingswijze

1. Vet een ovenschaal in met de zonnebloemolie en bekleed met bakpapier zodat de taart later makkelijker lost.

2.Ontpit de dadels en snijd ze in reepjes. Verwijder het harde steeltje van de gedroogde vijgen en halveer de vijgen. Snijd de gedroogde abrikozen in blokjes.

3. Breek de volkorenkoekjes in grove stukken. Snijd de schil van de ingelegde sinaasappel in dunne reepjes. Smelt de boter en voeg de suiker en schil van de ingelegde sinaasappel toe. Blijf roeren tot de suiker is opgelost.

4. Klop het ei los in een kommetje en voeg al roerend het ei toe aan het botermengsel. Roer door tot je een gladde saus hebt.

5. Voeg de dadels, vijgen, abrikozen en rozijnen toe en verwarm het geheel even. Voeg vervolgens de koekjes en de helft van de kokosrasp toe en meng alles goed door elkaar.

6. Strooi van de overgebleven geraspte kokos de helft in de ovenschaal en verdeel gelijkmatig. Schenk het dadelmengsel in de vorm en druk aan met een lepel. Strooi de laatste gedeelte van de geraspte kokos over de taart en laat circa 2 uur afkoelen en steviger worden in de koelkast.

7. Keer de taart om en snijd in gewenste stukken.

Tips: ook lekker met andere gedroogde vruchten, zoals cranberry’s, ananas, aardbei of kiwi. Voor meer crunch kun je nog een handje onge­zouten noten toevoegen.

Dit gerecht komt uit Mounirs kookboek ‘Mijn Arabische Keuken’ (Uitgever CarreraCulinair)

#2 Kokostaartje met chocolade en banaan

Ingrediënten

  • 300 gr biscuits
  • 100 gr margarine
  • 250 gr melkchocolade
  • 3  bananen
  • 1 limoen
  • 600 ml kokosmelk
  • 60 gr suiker
  • 5 gr agar agar poeder

Extra nodig

  • Springvorm doorsnede 18 cm
  • bakpapier
  • staafmixer of keukenmachine
  • rasp

Bereidingswijze

Totale tijd: 2 uur en 25 minuten 

1. Bekleed de springvorm met bakpapier.

2. Verkruimel de koekjes met de staafmixer of in de keukenmachine.

3. Laat de margarine in een steelpan op laag vuur smelten en meng met de koekkruimels. Verdeel over de bodem van de springvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet de bodem minstens 10 minuten in de koelkast.

4. Hak ondertussen de chocoladereep in grove blokjes.

5. Prak 2 bananen fijn en besprenkel met limoensap.

6. Verhit de kokosmelk in een steelpan. Voeg de suiker en de geprakte banaan toe, roer en laat 3 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en laat al roerend de agar agar in het mengsel oplossen.

7. Schenk het kokosmengsel op de koekjesbodem, strooi er driekwart van de chocolade over. Laat de taart minsten 2 uur opstijven in de koelkast.

8. Snijd de laatste banaan in blokjes. Versier de bovenkant van de taart met de bananenblokjes, overige chocolade, de geraspte kokos en limoenrasp.

Bekijk hieronder de video

#3 Heerlijke Frambozenkokoskoek

Ingrediënten

  • 125 g roomboter
  • 135 g bloem
  • 75 g fijne kristalsuiker
  • zout
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl kardemom
  • 1 ei(dooier)
  • Topping:
  • 200 g frambozen
  • 200 g geleisuiker
  • 1/4  citroen
  • 1 ei(wit)
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 80 g geraspte kokos
  • 5 g gevriesdroogde frambozen
  • paar takjes munt

Extra nodig

  • bakpapier
  • springvorm van 24 cm

Bereidingswijze

Totale tijd: 2 uur en 10 minuten

1. Verwarm de oven voor op 175 graden celsius.

2. Doe de boter, suiker, zout, bakpoeder, kardemom en bloem in de kom van de keukenmachine. Splits het ei en voeg de eidooier toe. Bewaar het eiwit. Draai tot een deeg.

3. Druk het deeg met je handen of een lepel in de met bakpapier beklede vorm, gebruik eventueel wat bloem om plakken te voorkomen. Bak circa 10 tot 15 minuten, tot de koek lichtbruin is.

4. Ga ondertussen aan de gang met de topping: Doe de frambozen met de geleisuiker in een pan. Pers er een scheutje citroensap boven uit. Breng aan de kook en laat 5 minuten koken. Schenk in een kom of pot en laat afkoelen.

5. Haal de koek uit de oven en laat afkoelen.

6. Klop het eiwit los in een kom en meng de suiker en kokos erdoorheen.

7. Verdeel de afgekoelde jam over het deeg, gevolgd door het kokosmengel. Zet terug in de oven en bak in 20-25 minuten goudbruin. Laat circa 5 minuten afkoelen.

8. Verbrokkel de gevriesdroogde frambozen, scheur de muntblaadjes iets en strooi over de koek.

bekijk hieronder de video

Bron: 24Kitchen Nederland, 'Mijn Arabische Keuken', beeld: 24Kitchen.nl

Liefs, Bianca


Tags:
Laat een comment achter

Je moet ingelogd zijn om een comment achter te laten.

Inloggen OF
Met deze app kun je écht zien of een andere haarkleur je go…
Ein-de-lijk! Met deze app kun je echt goed zien of een andere drastische …»
Het geheim om je plakbeha langer te kunnen gebruiken
Bij sommige kledingstukken MOET je gewoon wel een plakbeha dragen, maar na …»
New release: Vuitton x Nike Air Force 1 komen bijna uit! 
Wie kent de Nike Air Force 1 nu niet? Sinds 1982 is dit model hartstikke populair …»
Hoe gaaf: Converse-sneakers veranderen van kleur in de zon
Sneakerfans liefhebbers opgelet. We hebben een leuk nieuwtje. Converse heeft namelijk …»
Per ongeluk een Instagram foto een like gegeven? Dit is dé …
Je herkent het wel, je scrolt door de Instagram foto’s van je crush, je ex …»
Party struggles: zo verwijder je glitters van kleding, huid …
Party hardy! Gisteren waren we jarig en dat vierden we natuurlijk met glitters, …»
NIEUW: Heinz Mayonaise mousse uit een spuitbus 
Eet je geen patat, tosti, of bitterbal zonder een grote klodder mayonaise ernaast …»
Last van puistjes in je nek en hals? Zo voorkom en verzorg j…
Heb je vaak last van puistjes in en rondom je nek en hals en wordt het in de zomer erger? …»
Train je bikini body in het zwembad met deze leuke zwembad w…
Bij aqua aerobics denk je misschien aan een klasje van 60 plussers die met …»
9X kleine tatoeages met een grote betekenis
Sommige tatoeages hebben geen betekenis en volgens ons hoeft dat ook helemaal …»
Dit is hét perfecte kapsel als je dun, futloos haar hebt
Heb je heel fijn haar en weet je niet meer wat je ermee aanmoet? Dan past dit …»
10X 'nadelen' van tatoeages
Wanneer je een tatoeage wilt maar toch nog twijfelt is het belangrijk …»
Lob haarinspiratie: 25X lange bob hairstyles
Chop, chop! Kies jij voor een lob? Hier op de redactie zijn we nog steeds fan van …»
Boycot Boy London door adelaarslogo
Het merk BOY London is al enige tijd een trendy merk dat zeer in trek is. …»
Deze zonnebrand zorgt ervoor dat je nog bruiner wordt!
Wie dacht niet bruin te kunnen worden door het smeren van zonnebrand heeft …»
Shop nu de meest sexy Valentijn lingerie bij Primark
Het is bijna 14 februari en dan wil je er op je mooist uitzien voor je partner. …»
Kortingscode

Cookies op Fashionlab.nl

Fashionlab.nl is wettelijk verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Wij gebruiken cookies en verwante technieken voor de volgende doeleinden:

Voor bovenstaande functies is het plaatsen van cookies noodzakelijk. Ook kunnen er via embedded content eventueel cookies van derde partijen op uw computer geplaatst worden.

Lees meer op https://fashionlab.nl//privacy
top