02 september 2019 14:19 door: Bianca

Wereld kokosnoot dag: 3 heerlijke recepten met kokos 

Het is vandaag Wereld Kokosnoot Dag. Deze dag staat in het teken van de kokosnoot. De laatste jaren zijn kokosolie, kokoswater en kokosnoot in populariteit gestegen. De superfood kokos bevat veel gezonde onverzadigde vetten, vandaar dat veel gezondheidsfanaten over dit product schrijven. Fashionlab laat in dit artikel drie heerlijke kokosrecepten zien ter viering van Wereld Kokosnoot Dag.

Ben jij dol op kokos? Strooi jij altijd extra veel kokosrasp over je smoothie bowl en gebruik je regelmatig kokosolie tijdens het bakken? Dan kunnen we zeggen dat jij met de superfood trend meegaat. Vandaag is het 2 september en dat betekent dat het Wereld Kokosnoot Dag is. Wij laten daarom vandaag verschillende heerlijke kokosrecepten zien.

# 1 Dadel sinaasappel kokostaart 

Ingrediënten

  • zonnebloemolie
  • 200 g dadels
  • 200 g gedroogde vijgen
  • 100 g gedroogde abrikozen
  • 200 g volkorenkoekjes
  • 1 ingelegde sinaasappel 
  • 250 g roomboter
  • 150 g bruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 50  rozijnen
  • 200 g kokosrasp

Bereidingswijze

1. Vet een ovenschaal in met de zonnebloemolie en bekleed met bakpapier zodat de taart later makkelijker lost.

2.Ontpit de dadels en snijd ze in reepjes. Verwijder het harde steeltje van de gedroogde vijgen en halveer de vijgen. Snijd de gedroogde abrikozen in blokjes.

3. Breek de volkorenkoekjes in grove stukken. Snijd de schil van de ingelegde sinaasappel in dunne reepjes. Smelt de boter en voeg de suiker en schil van de ingelegde sinaasappel toe. Blijf roeren tot de suiker is opgelost.

4. Klop het ei los in een kommetje en voeg al roerend het ei toe aan het botermengsel. Roer door tot je een gladde saus hebt.

5. Voeg de dadels, vijgen, abrikozen en rozijnen toe en verwarm het geheel even. Voeg vervolgens de koekjes en de helft van de kokosrasp toe en meng alles goed door elkaar.

6. Strooi van de overgebleven geraspte kokos de helft in de ovenschaal en verdeel gelijkmatig. Schenk het dadelmengsel in de vorm en druk aan met een lepel. Strooi de laatste gedeelte van de geraspte kokos over de taart en laat circa 2 uur afkoelen en steviger worden in de koelkast.

7. Keer de taart om en snijd in gewenste stukken.

Tips: ook lekker met andere gedroogde vruchten, zoals cranberry’s, ananas, aardbei of kiwi. Voor meer crunch kun je nog een handje onge­zouten noten toevoegen.

Dit gerecht komt uit Mounirs kookboek ‘Mijn Arabische Keuken’ (Uitgever CarreraCulinair)

#2 Kokostaartje met chocolade en banaan

Ingrediënten

  • 300 gr biscuits
  • 100 gr margarine
  • 250 gr melkchocolade
  • 3  bananen
  • 1 limoen
  • 600 ml kokosmelk
  • 60 gr suiker
  • 5 gr agar agar poeder

Extra nodig

  • Springvorm doorsnede 18 cm
  • bakpapier
  • staafmixer of keukenmachine
  • rasp

Bereidingswijze

Totale tijd: 2 uur en 25 minuten 

1. Bekleed de springvorm met bakpapier.

2. Verkruimel de koekjes met de staafmixer of in de keukenmachine.

3. Laat de margarine in een steelpan op laag vuur smelten en meng met de koekkruimels. Verdeel over de bodem van de springvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet de bodem minstens 10 minuten in de koelkast.

4. Hak ondertussen de chocoladereep in grove blokjes.

5. Prak 2 bananen fijn en besprenkel met limoensap.

6. Verhit de kokosmelk in een steelpan. Voeg de suiker en de geprakte banaan toe, roer en laat 3 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en laat al roerend de agar agar in het mengsel oplossen.

7. Schenk het kokosmengsel op de koekjesbodem, strooi er driekwart van de chocolade over. Laat de taart minsten 2 uur opstijven in de koelkast.

8. Snijd de laatste banaan in blokjes. Versier de bovenkant van de taart met de bananenblokjes, overige chocolade, de geraspte kokos en limoenrasp.

Bekijk hieronder de video

#3 Heerlijke Frambozenkokoskoek

Ingrediënten

  • 125 g roomboter
  • 135 g bloem
  • 75 g fijne kristalsuiker
  • zout
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl kardemom
  • 1 ei(dooier)
  • Topping:
  • 200 g frambozen
  • 200 g geleisuiker
  • 1/4  citroen
  • 1 ei(wit)
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 80 g geraspte kokos
  • 5 g gevriesdroogde frambozen
  • paar takjes munt

Extra nodig

  • bakpapier
  • springvorm van 24 cm

Bereidingswijze

Totale tijd: 2 uur en 10 minuten

1. Verwarm de oven voor op 175 graden celsius.

2. Doe de boter, suiker, zout, bakpoeder, kardemom en bloem in de kom van de keukenmachine. Splits het ei en voeg de eidooier toe. Bewaar het eiwit. Draai tot een deeg.

3. Druk het deeg met je handen of een lepel in de met bakpapier beklede vorm, gebruik eventueel wat bloem om plakken te voorkomen. Bak circa 10 tot 15 minuten, tot de koek lichtbruin is.

4. Ga ondertussen aan de gang met de topping: Doe de frambozen met de geleisuiker in een pan. Pers er een scheutje citroensap boven uit. Breng aan de kook en laat 5 minuten koken. Schenk in een kom of pot en laat afkoelen.

5. Haal de koek uit de oven en laat afkoelen.

6. Klop het eiwit los in een kom en meng de suiker en kokos erdoorheen.

7. Verdeel de afgekoelde jam over het deeg, gevolgd door het kokosmengel. Zet terug in de oven en bak in 20-25 minuten goudbruin. Laat circa 5 minuten afkoelen.

8. Verbrokkel de gevriesdroogde frambozen, scheur de muntblaadjes iets en strooi over de koek.

bekijk hieronder de video

Bron: 24Kitchen Nederland, 'Mijn Arabische Keuken', beeld: 24Kitchen.nl

Liefs, Bianca

Tags:
Laat een comment achter

Je moet ingelogd zijn om een comment achter te laten.

Inloggen OF
In deze geniale panty van Primark komen geen ladders
Je vindt het fijn om een jurkje te dragen en een panty aan te hebben, maar die ladders… …»
Deze pantoffels met ingebouwde verwarming heeft iedere koukl…
Heb jij elke winter ook weer pootjes die voelen als koude ijspegels? Arme jij. We …»
Hoe eerder je je kerstboom opzet, des te gelukkiger je wordt…
Veel mensen zetten ieder jaar weer hun kerstboom pas op nadat Sinterklaas het land …»
Lekker: Sinterklaas cheesecake met bodem van kruidnoten
Yes! Sinterklaas is gisteren weer aangekomen in ons koude en regenachtige kikkerlandje, …»
Herkenbare dingen voor als je tussen een scharrel en relatie…
Aan de ene kant zie je die leuke man waar je af en toe het bed mee deelt als vriend, …»
Gemakkelijk afvallen zonder te sporten doe je zo
Wil jij graag wat afvallen, omdat jij niet blij bent met jouw lichaam? Met maar …»
Deze kerstballen heb je zeker nodig in je leven
Kun jij ook niet wachten tot kerst? Het is nu de hoogste tijd om alle voorbereidingen …»
Gaaf! Er is een Peaky Blinders pub geopend in Den Haag
Ben jij helemaal verslaafd aan de populaire serie op Netflix ‘Peaky Blinders’ …»
Deze matchende pyjama voor jou en je hond moet je hebben
Is jouw trouwe viervoeter ook je beste vriend? Dan hebben we hier iets heel erg …»
Trend: Wacht niet langer op die prins, maar trouw gewoon met…
Goed nieuws voor alle single ladies onder ons. Tegenwoordig heb je echt geen man …»
DIY: Bijna jarig? Maak je eigen donut-wall
Waarom gebak als verjaardag traktatie? Een bord met soesjes of een slagroomtaart …»
Doe dit en je hebt maar liefst 54 vakantiedagen in 2020! 
Wie is er nou niet dol op vakantie? Zelfs al heb je een baan waarvan je heel blij …»
Mieneke (102): "Mijn geheim? Ik eet elke avond chips"
Heb jij zoiets van: 'Ik wil graag de 100 aantikken of nog ouder dan dat worden?' …»
Dit is waarom de knapste meiden nu nog single zijn 
Wanneer je een knappe meid bent zou je toch denken dat het easy peasy is om een …»
Workout bolle wangen: zo verdwijnen ze!
Heb jij bolle wangen en voel jij je daardoor net een hamstertje die voor …»
5X leuke cafes Maastricht
Het wordt weer tijd voor een andere stad! Deze keer: de leukste cafés om te …»
Kortingscode

Cookies op Fashionlab.nl

Fashionlab.nl is wettelijk verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Wij gebruiken cookies en verwante technieken voor de volgende doeleinden:

Voor bovenstaande functies is het plaatsen van cookies noodzakelijk. Ook kunnen er via embedded content eventueel cookies van derde partijen op uw computer geplaatst worden.

Lees meer op https://fashionlab.nl//privacy
top