In de zomer is een bak ijs voor je neus gewoon het lekkerste. Twee lepels voor jou en je lover erbij en lepelen maar. Waarom een bakje pakken als het ook veel makkelijker kan, toch? Wanneer je na jullie ijssnack je jullie bak met ijs weer in de vriezer wil zetten is het slim om ‘m voortaan omgekeerd in de vriezer te plaatsen. Waarom? Dat leggen we hieronder uit.
Volgens ijsmerk Ben & Jerry’s (loopt het water al in je mond?) moet je je pot of bak met ijs zeker omgekeerd in de vriezer bewaren. Waarom? Op deze manier voorkom je een ‘freezer burn’. Dit is ook wel hetgeen waardoor er dikke ijskristallen bovenop het ijs terechtkomen. En dat is nou net iets wat je niet wil hebben, want door deze ijskristallen wordt jouw ijs nou niet bepaald lekkerder.
Een freezer burn kan gemakkelijk ontstaan wanneer er vocht uit het ijs komt, wanneer het ontdooit bijvoorbeeld. Wanneer je je ijs dus weer opnieuw in gaat vriezen vormt er automatisch een laagje ijskristallen op. Hoe vaker je de bak ijs eruit haalt, des te meer ijskristallen er zullen komen. Door deze laag zal de smaak en textuur van je ijs helaas achteruit gaan, maar gelukkig is daar een oplossing voor.
Dus wanneer je de bak met ijs niet in één keer op krijgt (moet vaak wel lukken toch?) doe je er het beste aan om je ijs omgekeerd in de vriezer te leggen. Hierdoor druppels het gesmolten ijs in de deksel, dus wordt het overgebleven deel van het ijs niet verpest. Kijk, dat is nog eens handig om te weten!
Beeld: Ben & Jerry's
Liefs, Vera