Home / Beauty / Health /
Zweten maar: Dit is waarom de één beter tegen hitte kan, dan de ander

Zweten maar: Dit is waarom de één beter tegen hitte kan, dan de ander

Vera - 18-07-2023
Zweten maar: Dit is waarom de één beter tegen hitte kan, dan de ander

Je bent op vakantie en het is op die tropische bestemming heet, bloedheet zelfs. Je hebt zweet op plekken, waar je nog nooit zweet hebt gehad. Kun je totaal niet tegen de hitte en zit je het liefst binnen wanneer het warmer is dan 25 graden? Je stelt je echt niet aan. De één kan nu eenmaal beter tegen hoge temperaturen dan de ander. Hoe dat precies zit leggen we hieronder aan je uit!

Sommige mensen vinden het heerlijk om tijdens een zonvakantie naar de kust te gaan of op een terras te gaan zitten. Maar jij? Jij bent er al snel achtergekomen dat die hitte niets voor jou is. Jij zit op dit moment met de gordijnen en ramen dicht met vier ventilatoren op de bank te Netflixen. Eén ding is duidelijk: je bent geen aansteller. Het komt allemaal door je zweetklieren! 

ZWEETKLIEREN

Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie aan de Vrije Universiteit, zegt tegen Trouw: "Onze huid heeft normaal gesproken een temperatuur van zo’n dertig graden. Met de hitte kan de huid de 35 graden aantikken door de bloedvaten te verbreden. Op die manier staan deze vaten meer warmte af. Hoe minder zweetklieren je hebt, hoe slechter je de warmte kwijt kan". 

ZIEKTES

Er zijn ook bepaalde ziektes waardoor je zweetklieren niet goed aangestuurd worden. Denk bijvoorbeeld aan MS, de ziekte van Lyme, een slecht werkende schildklier. Ook kan een hoge bloeddruk of bepaalde medicatie ervoor zorgen dat je de warmte niet trekt. 

WAT KUN JE DOEN?

Op warme dagen kun je het beste vroeg in de ochtend even buiten een rondje lopen en boodschappen in huis halen voor de rest van de dag. Zet binnen ook altijd even de ramen open voor wat extra lucht. Wanneer het buiten warmer wordt doe je de ramen en de gordijnen dicht en probeer je je zo rustig mogelijk te houden. Zet een ventilator aan, eet ijsjes en hou je rustig. Meer kun je niet doen. 

Beeld: Shutterstock

Liefs, Vera

Like / deel dit artikel:

Nieuwste artikelen

Trends / Interieur
placeholder image
Welk materiaal dekbedovertrek is geschikt voor de...
10-07-2024 | Vera | 62 views | 0 likes
Lifestyle / Food
placeholder image
Ontdek je nieuwe favoriete zomerdrankje: Mango moj...
14-07-2024 | Vera | 25 views | 0 likes
Beauty / Nieuws
placeholder image
Wist je dat je rimpels krijgt door het gebruik van...
11-07-2024 | Vera | 42 views | 0 likes