02 september 2019 12:19 door: Bianca

Wereld kokosnoot dag: 3 heerlijke recepten met kokos 

Het is vandaag Wereld Kokosnoot Dag. Deze dag staat in het teken van de kokosnoot. De laatste jaren zijn kokosolie, kokoswater en kokosnoot in populariteit gestegen. De superfood kokos bevat veel gezonde onverzadigde vetten, vandaar dat veel gezondheidsfanaten over dit product schrijven. Fashionlab laat in dit artikel drie heerlijke kokosrecepten zien ter viering van Wereld Kokosnoot Dag.

Ben jij dol op kokos? Strooi jij altijd extra veel kokosrasp over je smoothie bowl en gebruik je regelmatig kokosolie tijdens het bakken? Dan kunnen we zeggen dat jij met de superfood trend meegaat. Vandaag is het 2 september en dat betekent dat het Wereld Kokosnoot Dag is. Wij laten daarom vandaag verschillende heerlijke kokosrecepten zien.

# 1 Dadel sinaasappel kokostaart 

Ingrediënten

  • zonnebloemolie
  • 200 g dadels
  • 200 g gedroogde vijgen
  • 100 g gedroogde abrikozen
  • 200 g volkorenkoekjes
  • 1 ingelegde sinaasappel 
  • 250 g roomboter
  • 150 g bruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 50  rozijnen
  • 200 g kokosrasp

Bereidingswijze

1. Vet een ovenschaal in met de zonnebloemolie en bekleed met bakpapier zodat de taart later makkelijker lost.

2.Ontpit de dadels en snijd ze in reepjes. Verwijder het harde steeltje van de gedroogde vijgen en halveer de vijgen. Snijd de gedroogde abrikozen in blokjes.

3. Breek de volkorenkoekjes in grove stukken. Snijd de schil van de ingelegde sinaasappel in dunne reepjes. Smelt de boter en voeg de suiker en schil van de ingelegde sinaasappel toe. Blijf roeren tot de suiker is opgelost.

4. Klop het ei los in een kommetje en voeg al roerend het ei toe aan het botermengsel. Roer door tot je een gladde saus hebt.

5. Voeg de dadels, vijgen, abrikozen en rozijnen toe en verwarm het geheel even. Voeg vervolgens de koekjes en de helft van de kokosrasp toe en meng alles goed door elkaar.

6. Strooi van de overgebleven geraspte kokos de helft in de ovenschaal en verdeel gelijkmatig. Schenk het dadelmengsel in de vorm en druk aan met een lepel. Strooi de laatste gedeelte van de geraspte kokos over de taart en laat circa 2 uur afkoelen en steviger worden in de koelkast.

7. Keer de taart om en snijd in gewenste stukken.

Tips: ook lekker met andere gedroogde vruchten, zoals cranberry’s, ananas, aardbei of kiwi. Voor meer crunch kun je nog een handje onge­zouten noten toevoegen.

Dit gerecht komt uit Mounirs kookboek ‘Mijn Arabische Keuken’ (Uitgever CarreraCulinair)

#2 Kokostaartje met chocolade en banaan

Ingrediënten

  • 300 gr biscuits
  • 100 gr margarine
  • 250 gr melkchocolade
  • 3  bananen
  • 1 limoen
  • 600 ml kokosmelk
  • 60 gr suiker
  • 5 gr agar agar poeder

Extra nodig

  • Springvorm doorsnede 18 cm
  • bakpapier
  • staafmixer of keukenmachine
  • rasp

Bereidingswijze

Totale tijd: 2 uur en 25 minuten 

1. Bekleed de springvorm met bakpapier.

2. Verkruimel de koekjes met de staafmixer of in de keukenmachine.

3. Laat de margarine in een steelpan op laag vuur smelten en meng met de koekkruimels. Verdeel over de bodem van de springvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet de bodem minstens 10 minuten in de koelkast.

4. Hak ondertussen de chocoladereep in grove blokjes.

5. Prak 2 bananen fijn en besprenkel met limoensap.

6. Verhit de kokosmelk in een steelpan. Voeg de suiker en de geprakte banaan toe, roer en laat 3 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en laat al roerend de agar agar in het mengsel oplossen.

7. Schenk het kokosmengsel op de koekjesbodem, strooi er driekwart van de chocolade over. Laat de taart minsten 2 uur opstijven in de koelkast.

8. Snijd de laatste banaan in blokjes. Versier de bovenkant van de taart met de bananenblokjes, overige chocolade, de geraspte kokos en limoenrasp.

Bekijk hieronder de video

#3 Heerlijke Frambozenkokoskoek

Ingrediënten

  • 125 g roomboter
  • 135 g bloem
  • 75 g fijne kristalsuiker
  • zout
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl kardemom
  • 1 ei(dooier)
  • Topping:
  • 200 g frambozen
  • 200 g geleisuiker
  • 1/4  citroen
  • 1 ei(wit)
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 80 g geraspte kokos
  • 5 g gevriesdroogde frambozen
  • paar takjes munt

Extra nodig

  • bakpapier
  • springvorm van 24 cm

Bereidingswijze

Totale tijd: 2 uur en 10 minuten

1. Verwarm de oven voor op 175 graden celsius.

2. Doe de boter, suiker, zout, bakpoeder, kardemom en bloem in de kom van de keukenmachine. Splits het ei en voeg de eidooier toe. Bewaar het eiwit. Draai tot een deeg.

3. Druk het deeg met je handen of een lepel in de met bakpapier beklede vorm, gebruik eventueel wat bloem om plakken te voorkomen. Bak circa 10 tot 15 minuten, tot de koek lichtbruin is.

4. Ga ondertussen aan de gang met de topping: Doe de frambozen met de geleisuiker in een pan. Pers er een scheutje citroensap boven uit. Breng aan de kook en laat 5 minuten koken. Schenk in een kom of pot en laat afkoelen.

5. Haal de koek uit de oven en laat afkoelen.

6. Klop het eiwit los in een kom en meng de suiker en kokos erdoorheen.

7. Verdeel de afgekoelde jam over het deeg, gevolgd door het kokosmengel. Zet terug in de oven en bak in 20-25 minuten goudbruin. Laat circa 5 minuten afkoelen.

8. Verbrokkel de gevriesdroogde frambozen, scheur de muntblaadjes iets en strooi over de koek.

bekijk hieronder de video

Bron: 24Kitchen Nederland, 'Mijn Arabische Keuken', beeld: 24Kitchen.nl

Liefs, Bianca

Tags:
Laat een comment achter

Je moet ingelogd zijn om een comment achter te laten.

Inloggen OF
Vanaf je 30ste verander je langzaamaan in je moeder
"Wat is het hier weer een troep, waarom kan het nooit eens normaal?" …»
Deze kringloopwinkels in Nederland moet je echt eens bezoeke…
Oude liefde roest niet, dat weten we maar al te goed. Wij vrouwen houden van winkelen …»
Deze 'poodle cats' heb jij als kattenliefhebber nodig in jou…
Ben jij ook een echte kattenliefhebber en zie jij je later als oud vrouwtje voor …»
Aha! Daarom wil jij altijd iemand daten die eigenlijk onbere…
Iedereen die weleens een oogje op iemand heeft gehad zal dit herkennen: je vindt …»
Zo kun je makkelijk gewicht verliezen per lichaamstype
Sta je zowat iedere dag in de sportschool en probeer je zo gezond mogelijk te eten …»
Twee keer per dag slapen blijkt het beste voor je te zijn
Kom jij elke ochtend ook als een soort zombie je bed uitzetten en voel jij je nooit …»
Hebben: Nike brengt deze week Nike Air Max 90 badslippers ui…
Wie is er nou niet dol op het sneakermerk Nike? Wij zijn dan ook heel erg blij dat …»
Dit wil je in je leven: een High Friet
Ben jij ook een groot fan van een High Tea of een High Wine, maar wil jij eens wat …»
Deze tropische warme chocolademelk met Malibu moet je proeve…
Lig jij in de winter ook het liefste op de bank onder een dekentje met een lekkere …»
De lekkerste parfums voor lente 2020
Het is over een maand weer lente. Yes! Kun jij ook niet wachten tot de zon weer …»
Dit is waarom kaas zo verslavend is
Kun jij als je even niet oplet ook zo een homp kaas van 1 kilo opeten binnen een …»
Twilighting is dé haarkleur trend van 2020 
Het is nu hartje winter, we kunnen er echt niet meer omheen. Lente, waar blijf je? …»
Trends: De mooiste lingerie voor Valentijnsdag
Aanstaande vrijdag is het weer zover: Valentijnsdag. Of je nou in een relatie zit, …»
Sluit deze maandag af met comfort food: Nachos
Vind jij de maandag ook altijd de heftigste dag van de week? Je hebt net een leuk …»
De beste manieren om jezelf te ontharen
Scheer jij jezelf altijd en heb je daardoor vaak last van rode bultjes en ingegroeide …»
Herkenbare dingen voor iedereen die dol is op eten, maar ook…
Ben jij ook zo’n lekkerbek? Het liefst eet jij non-stop, 24/7. Jij ontbijt …»
Kortingscode

Cookies op Fashionlab.nl

Fashionlab.nl is wettelijk verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Wij gebruiken cookies en verwante technieken voor de volgende doeleinden:

Voor bovenstaande functies is het plaatsen van cookies noodzakelijk. Ook kunnen er via embedded content eventueel cookies van derde partijen op uw computer geplaatst worden.

Lees meer op https://fashionlab.nl//privacy
top